Muzej optičkih iluzija oduševljava i strane turiste

Kultura 09. jan 202420:30 0 komentara

Četiri godine Muzej optičkih iluzija u Sarajevu oduševljava, ali i edukuje posjetioce. Jedinstven, ovakve vrste u našoj zemlji, muzej kroz nauke poput optike i geometrije, vaš mozak donovodi u dilemu - da li je sve oko vas iluzija?

Više od stotinu eksponata nalazi se u Muzeju optičkih iluzija. Beskonačni disko, Naopaka bosanska soba, Magični kauč… su samo dio iluzija.

Ako vjerujete u zakon fizike ova soba će vas totalno zbuniti. Riječ je o Antigravitacionoj sobi, o još jednoj iluziji koju čak i vaš mozak ne može da odgonetne, da li stojite na ravnoj ili kosoj podlozi.

Muzej je interaktivnog, zabavnog ali i edukativnog karaktera.

“Najčešće nam dolaze djeca iako su škole te koje nas drže u životu, jer one dolaze grupno i posjećuju muzej baš zbog toga što je edukativnog karaktera“, kaže Hasan Muratović, kustos.

“Što su iskoristili mnogi profesori i nastavnici da održe jedan čas u našem muzeju, što nam je jako drago, imali smo čak i mađioničarske predstave”, dodaje Ines Canajas, kustosica.

Muzejska postavka broji oko 100 eksponata u vidu holograma, 3D objekata, 3D slika, kao i geometrijski i refleksivnih iluzija.

“Za straije imamo više stvari, kao što su psihološke instalacije, ali isto tako Naopaka soba, primjetićete detalje Naopake sobe od Austorougarske monarhije do danas, sve smo povezali”, priča Muratović.

“Što se tiče mlađih generacija oni se jako obraduju Amesovoj sobi. To je ona soba gdje djeca mogu da budu visočija od svojih roditelja i naravno Bosanski lonac, šerpa”, ističe Canajas.

A upravo je Amesova soba jedna od glavnih atrakcija muzeja. Naime, na prvu soba izgleda normalno, no ona je nepravilna i po dubini ali i po visini. Tako da, kada se krećete iz jednog ugla u drugi, možete optički izgledati nenormalno visokim ili pak malenim.

A ono što ovaj muzej čini drugačijim od ostalih svjetskih muzeja ovog tipa jeste promocija bh. kulture i tradicije kroz eksponate, kao što je Naopaka bosanska soba, Beskonačni tunel spasa i Vučko.

“Kada smo radili na ovom projektu željeli smo da ubacimo jednu nit naše kulture i tradicije što u drugim muzejima ovakvog tipa nema i uspjeli smo to. Jako nam je drago da turisti koji su bili u predhodnim muzejima kažu da je ovo jedan bolji od kojih su posjetili”, kaže Canajas.

Jer Muzej optičkih iluzija svim generacijama pruža vizuelno, ali i edukativno iskustvo, kroz nauke poput optike, geometrije, ali i psihologije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!