Nakon restauracije ”Čajničko jevanđelje” vraćeno u Čajniče

Kultura 21. mar 202313:12 0 komentara
Erma Ramić Kunić/Čajničko evanđelje

Čajničko jevanđelje je, nakon restauracije i naučne obrade, vraćeno u Čajniče gdje će u subotu, 25. marta, biti održana njegova promocija, saopšteno je iz Mitropolije dabrobosanske.

Promocija će biti održana u Crkvi Uspenija Presvete Bogorodice nakon Svete arhijerejske liturgije koja počinje u 9.00 sati, navodi se u saopštenju.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine 2013. godine donijela je odluku o proglašenju Čajničkog jevanđelja nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. Čajničko jevanđelje jedino je srednjovjekovno bosansko jevanđelje koje je sačuvano u Bosni i Hercegovini do našeg vremena i u vlasništvu je srpske pravoslavne crkve u Čajniču. O tome kako je rukopis dospio u Čajniče, nema sigurnih podataka.

Nastalo je, vjerovatno, početkom XV vijeka, a prema osobinama jezika izvjesno je da je nastalo na tlu istočne Bosne – na ijekavskom tlu.

Prema odluci Komisije, iznošenje nacionalnog spomenika iz Bosne i Hercegovine nije dozvoljeno, osim ako se radi o privremenom iznošenju radi prezentacije ili konzervacije, ukoliko se utvrdi da konzervatorske radove nije moguće izvršiti u Bosni i Hercegovini, odnosno ako se procijeni da se konzervacija u inostranstvu može izvršiti kvalitetnije, brže i jeftinije.

Odobrenje za privremeno iznošenje nacionalnog spomenika iz Bosne i Hercegovine daje Komisija, ukoliko bude nedvosmisleno utvrđeno da to neće ni na koji način ugroziti nacionalni spomenik, navedeno je u Odluci.

Krajem prošle godine objavljeno je kako se ovaj vrijedni srednjovjekovni rukopis nalazi u Beogradu na restauraciji, gdje ga je poslao Zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog naslijeđa Republike Srpske, bez saglasnosti državne Komisije za nacionalne spomenike.

Iz Zavoda su ranije kazali kako u tome ništa nije sporno jer je “odobrenje za privremeno iznošenje kulturnih dobara iz Republike Srpske u nadležnosti tog bh. entiteta”, piše BHRT.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad