Ne propustite multimedijalnu izložbu Stari gradovi BiH i starobosanski Dubrovnik

Kultura 01. jun 202315:39 0 komentara
N1 BiH

Za sve ljubitelje umjetnosti i srednjovjekovne bosanske kulture, u organizaciji Fondacije Starobosanski grad Dubrovnik i ICOMOS Međunarodnog vijeća za spomenike i spomeničke cjeline (Nacionalni komitet u BiH), u prostorijama galerije savremene umjetnosti "Collegium Artisticum" svečano je otvorena multimedijalna izložba "Stari gradovi Bosne i Hercegovine i starobosanski Dubrovnik".

Kultni Collegium Artisticum je tokom ovog mjeseca domaćin velikom kulturnom programu čiji su partneri Mreža NVO, Odsjek za arheologiju FF UNSA, i filozofsko udruženje Nova Akropola.

Multimedijalnu izložbu sačinjavaju razni umjetnički formati, a svi koji žele, imaju priliku i da učestvuju u radionicama koje prate sve dane izložbe.

Kroz različite multimedijalne sadržaje nastoji se publiku upoznati sa kulturnim naslijeđem BiH i načinima kako promovisati i očuvati baštinu Bosne i Hercegovine.

Pod pokriviteljstvom UNESCO-a, organizovane su radionice za učesnike, a postavljeno je oko 65 izložbenih panoa o srednjovjekovnim gradovima BiH.

Održane su posebne radionice za mlade na kojima su prvi dan prezentovali arheolozi, drugi dan arhitekti, treći umjetnici, a danas su tu priliku imali pisci.

Virtual reality kroz prošlost

Posebna poslastica za mlade je “Virtual reality” koja je visokokvalitetno opremljena, a učesnici imaju priliku obići virtualni muzej odnosno virtualne povijesne lokalitete: prezentacije stećaka, Starobosanskog Dubrovnika i digitalne muzejske zbirke artefakata, autora Zlatana Filipovića.

Predstavljen je umjetnički opus našeg skulptora Adisa Fejzića od kojih izdvajaju umjetničko oblikovanaje bosančicom.

U toku naredne sedmice, premijerno će se prikazati dva kratka TV filma sa Mariom Drmačem od kojih je jedan o Starobosanskom Dubrovniku, a jedan o Bobovcu.

U petak, 02.06. kustosica Zemaljskog muzeja će svim prisutnima ispričati priču o spašavanju plašta iz lokaliteta starobosanskog grada Dubrovnika, a koji se danas nalazi u muzeju zajedno sa sarajevskom Hagadom.

Iskustva zaštite kulturnog nasljeđa

Od utorka do petka od 12 sati izlagat će stručnjaci koji će prvog dana pričati o iskustvima zaštite kulturnih nasljeđa na svjetskom nivou, drugi dan zaštita baštine na nivou BiH, treći dan je primjer zaštite na lokalnom nivou, a četvrti dan dolaze gosti iz Dubrovnika (HR) koji su zaduženi za zidine i baštinu grada Dubrovnika.

Radno vrijeme izložbe je: ponedjeljak – petak 10:00–18:00, a program u sljedećima danima ispunjava:

Petak, 2.6.

U 12 sati edukacija mladih pod nazivom “Razgovarajte o baštini sa: predstavnicima institucija”, razgovarajte sa predstavnicima  Federalnog zavoda za zaštitu spomenika.

Utorak, 6.6.

U 12 sati,  predstavljamo Sarajevo tribina pod “Učešće u procesima zaštite baštine na svjetskoj razini”, organizuje  ICOMOS Međunarodno vijeće za spomenike i spomeničke cjeline – nacionalnih komiteta u BiH.

Srijeda, 7.6.

U 12 sati – “Zaštita baštine u BiH i premijera TV filma Starobosanski Dubrovnik i Bobovac” u organizaciji Mreže organizacija civilnog društva.

Četvrtak, 8.6.

U 12 sati – “Primjer organiziranja zaštite spomenika na lokalnom nivou”, u organizaciji Fondacija Starobosanski grad Dubrovnik kod Ilijaša.

Petak, 9.6.

U 12 sati – “Primjer sistematičnog i dugoročnog odnosa na obnovi i zaštiti naslijeđa”  koje prezentuje Društvo prijatelja dubrovačke starine (Dubrovnik, HR).

Subota, 10.6. 

U 10 sati Manifestacija na Starobosanskom Dubrovniku i nekropoli Kopošići u povodu Dana Starobosanskog Dubrovnika i posvećena Međunarodnom danu spomenika i spomeničkih cjelina.

Moderatorice, koordinatorice i voditeljice programa su Edina Kamenica, Barbara Milošević Mujić i Nataša Bartula Hebert.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!