“SDG Through Arts” izložba u sarajevskoj Vijećnici: Predstavljanje BiH kroz umjetnost

Kultura 21. jun 202417:35 0 komentara

Danas je na krovu hotela Novotel organizirana radionica za umjetnice kako ih Bosne i Hercegovine, tako i iz regiona. 23. juna u Vijećnici - Sarajevo, održat će eksluzivna izložba slika, a sama izložba će biti otvorena do 27. juna 2024. godine.

U partnerstvu sa Udruženjem za umjetnost i kulturu, ovaj projekat spaja žene koje predstavljaju Bosnu i Hercegovinu. “SDG Through Arts” uključuje bosanske i međunarodne umjetnice iz zemalja uključujući Španiju, Sloveniju, Hrvatsku, Indiju, Jordan, Englesku, Srbiju, Mauricijus, Rusiju i Ujedinjene Arapske Emirate.

“Cilj je ustvari da putem svih ovih prekrasnih žena, umjetnica osnažujemo, educiramo dajemo im nekako glas, glas u kojem će se njihova umjetnost vidjeti, promovisati putem ‘SDG Through Arts’ koja je jedna prekrasna globalna umjetnička inicijativa koja je došla iz ZeeArts galerije iz Dubaia”, kaže umjetnica Alisa Teletović.

Inicijativa okuplja umjetnice iz cijelog svijeta koje kroz svoja djela promiču ciljeve održivog razvoja Ujedinjenih nacija. Učesnice su imale priliku da se upoznaju, razmjene iskustva i zajedno stvaraju umjetnost koja nosi snažnu poruku.

“Jako sam ponosna što mogu reći da je Bosna i Hercegovina dvanaesta zemlja koja se priključila SDG Through Arts globalnoj inicijativi i željela bih da se zahvalim Alisi što je dovela ovakav projekat u vašu zemlju i dovođenje internacionalnih, kao i bosanskih umjetnika da slikaju zajedno. Jučer smo imali devetnaest žena umjetnica iz različitih dijelova svijeta, uključujući umjetnice iz Bosne i Hercegovine koje su slikale zajedno”, ističe Zaahirah Muthy, direktorica ZeeArts galerije.

Ovaj projekat je još jedan korak ka povezivanju globalne umjetničke zajednice i zajedničkom radu na ciljevima održivog razvoja, te je pokazao kako umjetnost može biti moćno sredstvo za promjenu i unapređenje društva.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!