Specijalni program NPS “Kultura na ulice 2023!” počinje u subotu 17. juna

Kultura 16. jun 202313:20 0 komentara
NPS

U sklopu otvaranja specijalnog programa Narodnog pozorišta Sarajevo "Kultura na ulice 2023!", u subotu, 17. juna 2023. godine, sa početkom u 15 sati, građanke i građani sa područja Kantona Sarajevo imat će priliku uživati u multimedijalnim sadržajima na Pozorišnom trgu Susan Sontag.

U 15 sati program će početi umjetničkom instalacijom Rikarda Druškića “Beskrajna poezija pokreta – Prihvatanje plesa haosa i reda”, koja poziva posmatrače da “istraže složeni odnos između haosa i reda”, te sa likovnom kolonijom studenata Akademije likovnih umjetnosti Odsjeka za kiparstvo i Odsjeka za slikarstvo.

NPS

“Otkako su moja djela se pojavila na Times Square-u u New Yorku, istraživao sam prezentaciju svoju umjetnosti na ulicama putem video projekcija, murala i instalacija. Ovo iskustvo je potvrdilo važnost iznošenja umjetnosti iz tradicionalnih prostora i donošenja u javni prostor. Projekat ‘Kultura na ulice’ ima veliku važnost za mene na više nivoa. Prvo, omogućava mi da podijelim svoju kreativnu viziju s ljudima koji se obično ne bave umjetnošću. Transformirajući javne prostore u uronjene vizualne doživljaje, ciljam na stvaranje inkluzivnog okruženja koje potiče znatiželju i potiče dijalog”, izjavio je Rikardo Druškić istaknuvši kako mu sudjelovanje u projektu “Kultura na ulice” omogućava direktnu interakciju s publikom, stvarajući veze koje nadilaze tradicionalne granice cijenjenja umjetnosti.

U muzičkom dijelu programa pod nazivom “Live Music Session” koji počinje u 16:30 sati učestvovat će priznati bh. muzičari: maestro Nenad Tešić (klavir), Aleksandar Arsić (truba), te Dinko Šimunović (kontrabas).

NPS
NPS
NPS
NPS

Festival Kultura na ulice 2023! je specijalni program Narodnog pozorišta Sarajevo koji se održava se na javnim prostorima sarajevskih općina pod pokroviteljstvom Vlade Kantona Sarajevo, te u partnerstvu s Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo.

Projekat je multimedijalnog karaktera i izražava sve oblike umjetničkog izraza prisutne u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo. Cilj projekta “Kultura na ulice!” je, da kroz angažman profesionalnih mladih umjetnika i vrhunski program i izvedbu, približi kulturu i umjetnost građanima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!