Tokom SFF-a vrata Historijskog muzeja BiH otvorena do ponoći

Kultura 09. aug 202312:08 0 komentara
FENA/Hazim Aljović

Brojni turisti koji u ljetnim mjesecima pohode Sarajevo rado posjete i Historijski muzej Bosne i Hercegovine koji je, kao i svakog ljeta, pripremio zanimljive sadržaje.

Direktorica Historijskog muzeja BiH Elma Hašimbegović je u razgovoru za Fenu kazala da se već nekoliko godina održava manifestacija “Ljeto u muzeju”.

Prije početka sezone se potrudimo da kreiramo sadržaje koji će biti za različitu publiku, za različite ciljne grupe, koje posjećuju Sarajevo i Historijski muzej BiH“, navela je Hašimbegović.

Kaže da su već u junu potpuno promijenili repertoar svih galerijskih prostora, te da je od tada postavljeno sedam novih izložbi, uključujući i kratkotrajno gostovanje i postavljanje izložbe o stradanju Roma u toku Drugog svjetskog rata.

Svi galerijski prostori su ispunjeni sadržajima različitih historijskih perioda, različitih sadržaja – od gastarbajterskih priča urađenih u saradnji sa kolegama iz Muzeja Jugoslavije do izložbe „Pogled u daljinu“, koja tretira period 70-tih, 80-tih godina i jadransku obalu kao mjesto gdje se paralelno razvijaju i postoje vojni sadržaji, vojne zone, a u vrijeme kada se razvija masovni turizam“, kazala je Hašimbegović.

Dodala je da posjetitelji mogu vidjeti i izložbu Mladena Pikulića „Portreti“. Fotografije već postojećih portreta na nadgrobnim spomenicima dokumentuje prošlost grada Sarajeva.

“Vrlo zanimljiva izložba koja nas vraća stotinjak godina unazad, a na kojoj možemo na vrlo zanimljiv način otkriti ko su bile Sarajlije koje su šetale ovim gradom u vrijeme Austro-ugarske monarhije, možemo vidjeti kako su obučeni, način na koji su odjeveni, frizure, modu, običaje, koje pratimo sa portreta koje je Mladen zabilježio na sarajevskim grobljima, na mjestu koje samo po sebi nema neke pozitivne konotacije.

Izložbe do ponoći

Međutim, kada uđete u jedno od sarajevskih grobalja koje je Mladen posjetio, otkriva vam cijeli jedan svijet nekad živih ljudi sa svim njihovim običajima, neobičnim imenima, koji nam pomaže da osvijetlimo, prikažemo jednu epohu prošlosti Sarajeva”, navela je Hašimbegović.

Napomenula je da posjetioci mogu vidjeti i njihov otvoreni depo koji je nedavno obnovljen, osvježen, sa novim sadržajima, u novom ruhu.

“Naš cilj je da se predstavimo turistima moderne izložbe, da pokažemo nove trendove u muzeologiji, da pokažemo naše kulturno-historijsko naslijeđe na najbolji mogući način”, kaže direktorica Hašimbegović.

Po njenim riječima, ljeto je sezona kada strani posjetitelji u većem broju dolaze u Sarajevo. Juli i august su već godinama, osim perioda pandemije Covida, dva mjeseca ključna za turizam i turističke aktivnosti u ovom gradu. To se pokazalo svih ovih godina kao neka praksa.

“U vrijeme trajanja Sarajevo Film Festivala je povećan priliv stranih posjetitelja i turista u gradu. Historijski muzej BiH tradicionalno otvara svoja vrata, ne samo nekim aktivnostima SFF-a. Za posjetioce otvara vrata do ponoći, to već godinama radimo, omogućavajući ljubiteljima filma i zabave da imaju dovoljno vremena da posjete i kulturne institucije i saznaju nešto o kulturi, historiji, kulturno-historijskom naslijeđu BiH. U toku Festivala do ponoći mogu ući i pogledati izložbe u Historijskom muzeju BiH”, navela je Hašimbegović.

Na kraju je izrazila zadovoljstvo zbog činjenice da muzej posjećuju turisti iz cijelog svijeta.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!