Dugme u automobilu koje mnogi vozači ne znaju da koriste

Auto 19. maj 202415:00 0 komentara
Pixabay

Jedno dugme, u kombinaciji sa uključenom klimom, može znatno ohladiti vaš automobil, ali ga mnogi koriste samo kada žele da spriječe ulazak smrada iz okoline u kabinu.

Malo poznato dugme za unutrašnju cirkulaciju vazduha na komandnoj tabli može vam olakšati život ljeti, a možete ga koristiti i za uštedu goriva.

Prije nego što uključite klima uređaj, pokrenite ventilator na minut-dvije na maksimalnoj snazi. Ovo pomaže izbacivanju vrućeg zraka iz ventilacijskih otvora i smanjuje vrijeme potrebno za hlađenje kabine. Zatim koristite dugme da aktivirate unutrašnju cirkulaciju vazduha, koja omogućava da vazduh cirkuliše iz unutrašnjosti vozila.

Ovaj način rada hladi zrak mnogo brže i smanjuje opterećenje klima uređaja. Naime, sistem zavisi od energije iz motora, a u slučaju električnih vozila, iz baterije.

Ako stalno uvlačite zrak izvana i grijete ga ili hladite, automobil će potrošiti više energije nego da umjesto toga reciklirate zrak koji već cirkulira u automobilu.

Ova metoda također može pomoći u prevladavanju peludne groznice. Cirkulacijom vazduha u automobilu, vazduh se višestruko filtrira, dok vazduh pun polena ne dopire do nas.

Međutim, preporučuje se da se unutrašnja cirkulacija vazduha ne uključuje duže od 10 minuta u komadu, jer moramo voditi računa o redovnom snabdijevanju kiseonikom i regulaciji vlažnosti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!