Kako očuvati svježinu avokada?

Cooking 13. nov 202311:01 0 komentara
Shutterstock

Iako egzotična, ali i skupa, avokado je namirnica koja sve više osvaja kuhinje i u BiH.

Krasi ga lijepa zelena boja, ali ono što je najbitnije, izuzetno je zdrava namirnica, jer sadrži zdrave masti koje snižavaju nivo holesterola, poboljšavaju cirkulaciju, ali i imaju značajne pozitivne efekte za mozak i kožu.

Uobičajeno je da se avokado služi kao povrće, ali to je vrsta tropskoga voća bogatog i karakterističnog orašastog okusa. Ima specifičnu teksturu a i značajan udio masti, upravo mu to daje mogućnost izrade laganih namaza, a odlično se slaže s jajima, mladim sirevima, raznim salatama, sjemenkama i maslinovim uljem, piše Danas.hr.

Avokado može da se koristi kao namirnica jednako u slanim, ali i jelima slatkog okusa.

Ono što biste, prije upotrebe avokada, trebali znati, jeste kako očuvati njegovu svježinu. Često vam se može desiti da vam je potrebna samo polovina avokada, no druga polovina koja ostaje, brzo propada.

Ako avokado koji ste kupili nije u potpunosti zreo, trebali biste ga držati na sobnoj temperaturi kako bi sazrio do kraja. Ako imate veći zreli avokado, imate dva izbora: narežite ga i uživajte u njemu ili ga stavite u frižider kako biste mu produžili rok trajanja za još koji dan, navodi Tportal.

Jedan od načina da očuvate svježinu je da prerezanu polovicu avokada premažete maslinovim uljem koje će spriječiti doticaj avokada sa zrakom, a tako i njegovu oksidaciju, piše Danas.hr. Jedan od savjeta je i premazati ga limunovim sokom. Osim toga, ne uklanjajte košticu iz polovine avokada koju planirate koristiti kasnije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad