Čips od kelja ili engleski kale chips vrlo je popularna zdrava grickalica. Riječ je o ukusnom međuobroku koji je jednako hrskav kao čips od krompira, ali ima znatno manje kalorija.
Vrlo ga lako možete napraviti i u vlastitom domu od samo četiri sastojka: kelja, ulja, soli i octa.
Kao što ime govori, priprema se od kelja – no da biste u potpunosti uživali morate upotrijebiti pravu vrstu. Čips napravite od lisnatog kelja, odnosno povrća s latinskim nazivom Brassica oleracea var. acephala f. sabellica.
Sastojci za čips od kelja:
- 200 g lisnatog kelja
- 1 kašika maslinova ulja
- ½ čajne kašikice octa
- prstohvat soli
Priprema čipsa od kelja:
Zagrijte rernu na 150 Celzijevih stepeni. Odstranite tvrdu peteljku od lista. Listove natrgajte na manje komade i stavite u veliku zdjelu.
Kako navodi Punkufer, lisnati kelj začinite s uljem, octom i soli. Dobro sve promiješajte. Na lim za pečenje položite papir za pečenje, a preko njega poslažite začinjeni lisnati kelj u jednom sloju. Tako pripremljeni lisnati kelj stavite u prethodno zagrijanu rernu na 10 do 15 minuta, dok povrće ne postane hrskavo. Kelj bi trebao dobiti laganu smeđu boju na rubovima – pripazite da vam ne izgori jer tada će biti nejestivo. Ohladite čips prije posluživanja. Prijatno!
Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!