Njemačka krtica: Recept za genijalnu tortu od čokolade, banana i šlaga

Cooking 06. nov 202308:03 0 komentara
Shutterstock

Torta krtica ima svoje obožavatelje širom svijeta, a tčano porijeklo nije poznato. U Njemačkoj je poznaju pod nazivom maulwurfkuchen, vole je u Britaniji, Meksiku, na Havajima… Prepoznatljiva je po karakterističnom izgledu krtičnjaka koji se dobiva mrvljenjem biskvita, a najčešće sadrži i banane te šlag ili mascarpone.

Sastojci za krticu:

  • 4 jaja
  • 180 g šećera
  • 125 g maslaca
  • 3 kašike vanilin šećera
  • 50 g brašna
  • 20 g kakaa u prahu
  • 1,5 kašikica praška za pecivo
  • 100 g mljevenih badema
  • 110 g naribane čokolade
  • 600 g vrhnja za šlag
  • 3 kašike učvršćivača za šlag
  • 2 banane
  • ½ limuna

Priprema krtice:

Zagrijte rernu na 180 °C. Pleh obložite papirom za pečenje. Istucite bjelanjke s malo šećera u čvrst snijeg. Maslac pjenasto izmiješajte s malo šećera i vanilin šećerom. Malo-pomalo umiješajte žumanjke. Umiješajte brašno, kakao, prašak za pecivo i mljevene bademe da dobijete glatku smjesu. Umiješajte tučeni snijeg od bjelanjaka i  dodajte malo čokoladnih strugotina. Prebacite tijesto u kalup i pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180 °C oko 30 minuta. Ostavite da se potpuno ohladi. Nožem zarežite oko ruba biskvita kako biste oblikovali prsten od torte širine oko 2 cm. Kšikom izdubite središte biskvita oko 1 cm duboko. Kašikicom izmrvite kolač u zdjelu.

Umutite šlag s učvršćivačem, vanilin šećerom i ostatkom šećera. Umiješajte ostatak čokoladnih strugotina. Banane ogulite, prerežite po dužini napola i pokapajte limunovim sokom. Na izdubljeni biskvit rasporedite narezane banane i premažite ih šlagom. Kašikom izmrvite komade torte na vrh. Ostavite tortu da se ohladi u frižideru najmanje 1 sat.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!