Ljubitelji čokolade obožavat će ovaj recept za kolač – vrlo je sočan i mekan. Da biste ga napravili ne trebate imati mnogo slastičarskog znanja, ni neke posebne sastojke. Za cijelu pripremu bit će vam potrebno oko 45 minuta.
Kolač možete poslužiti samostalno, a bit će još ukusniji ako ga premažete s dekadentnom glazurom od šećera u prahu, mlaćenice, maslaca, kakaa i ekstrakta vanilije.
Sastojci za čokoladne kocke:
- 350 g šećera
- 240 g brašna
- 240 ml vode
- 125 ml biljnog ulja
- 125 ml mlaćenice
- 115 g maslaca
- 100 g tamne čokolade
- 3 jaja
- 3 kašike nezaslađenog kakaa u prahu
- 1,5 čajna kašikica ekstrakta vanilije
- 1 čajna kašikica praška za pecivo
- ½ čajne kašikice sode bikarbone
Sastojci za glazuru:
- 400 g šećera u prahu
- 115 g maslaca
- 100 ml mlaćenice
- 3 kašike kakaa u prahu
1 čajna kašikica ekstrakta vanilije
Priprema čokoladnih kocki:
Zagrijte rernu na 180 °C. U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i šećer i stavite sa strane. U zasebnoj zdjeli istucite jaja i pomiješajte s mlaćenicom i ekstraktom vanilije. Stavite sa strane. U zasebnom loncu rastopite maslac i čokoladu. U smjesu dodajte vodu i ulje.
Rastopljenu čokoladu pomiješajte s brašnom pa sve zajedno pomiješajte sa smjesom na bazi jaja i mlaćenice. Dobivenu smjesu prebacite u prethodno namašćeni kalup za pečenje kolača. Kolač stavite peći u zagrijanu pećnicu oko 35 do 40 minuta. Provjerite čačkalicom je li kolač pečen prije nego što ga izvadite iz pećnice. Pustite da se kolač ohladi do kraja prije nego što preko njega premažete glazuru koju ste dobili od šećera u prahu, mlaćenice, ekstrakta vanilije, kakaa u prahu i rastopljenog maslaca. Narežite kolač na kocke i poslužite. Prijatno!
Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!