Japanski specijalitet

Recept za savršeno hrskavu katsu piletinu

pohovana piletina
Pixabay

Ljubitelji pohovanog mesa masovno se zaljubljuju u okus japanskog specijaliteta - katsu piletinu koja se poslužuje s tonkatsu umakom, salatom od kupusa i kuhanom rižom.

Ovi odresci hrskavost duguju panko mrvicama - krušnim mrvicama od bijelog hljeba bez kore koje manje upijaju masnoću od običnih. Za pripremu katsu piletine možete koristiti pileća prsa, ali meso od bataka je sočniji izbor.

  • 900 g otkoštenih pilećih bataka
  • 1 čajna kašika soli
  • 1/2 čajne kašike krupno mljevenog crnog bibera
  • 60 g glatkog brašna
  • 2 velika jaja
  • 60 ml kiselog vrhnja
  • 120 g panko mrvica
  • 250 ml neutralnog ulja (suncokretovo, kukuruzno ili ulje iz semenki grožđa)

Priprema:

  1. Skinite kožu s piletine. Stavite nekoliko komada pilećih zabataka u veliku vrećicu sa zatvaračem i istucite ih oklagijom ili ravnom stranom batića za meso na debljinu od oko 0,5 cm. Posušite ih papirnim ubrusima, pa začinite solju i biberom.
  2. Pripremite tri posude. U prvu stavite brašno. U drugu stavite jaja i kiselo vrhnje, pa ih dobro umutite viljuškom dok ne nestanu tragovi bjelanjaka. U treću posudu stavite panko prezle.
  3. Svaki komad prvo uvaljajte u brašno, zatim u smjesu jaja i vrhnja, pa u panko prezle. Lagano pritisnite prezle da se dobro zalijepe. Poredajte komade u jednom sloju na pleh za pečenje.
  4. Zagrijte ulje na 175°C u tavi ili loncu. Pržite piletinu u 3–4 ture dok ne postane zlatno-smeđa i potpuno pečena – 1,5 do 3 minute sa svake strane. Prebacite na tanjir obložen papirnim ubrusima ili na rešetku iznad pleha. Uklonite prezle iz ulja između tura.

Nakon toga servirajte jelo i uživajte u ukusima.

╰┈➤ Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android /iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare

Pratite nas na društvenim mrežama