Voda ujutru ili uvečer? Stručnjakinja: Ovdje nema rasprave

Dom i porodica 19. maj 202415:18 0 komentara
Florian Gaertner / AFP / Profimedia

Među vrtlarima se razlikuju mišljenja o tome da li je biljke bolje zalijevati ujutro ili uvečer, a neki se zaklinju u zalijevanje toplom vodom. Pitali smo stručnjakinju za povrće o tome, a ona kaže da postoji samo jedan odgovor.

Majski dani su donijeli i dosta kiše, pa još nije bilo potrebno obilno zalijevanje povrtnjaka. Ali kako postaje toplije i suše, baštovani se pitaju kada je najbolje da zaliju baštu.

Ujutro ili uvečer? „Ovdje nema rasprave i ne radi se o tome da svaki vrtić ima svoj put. Svakako je bolje zalijevati baštu ujutro nego uvečer“, objašnjava Miša Pušenjak, specijalistkinja za povrtlarstvo i poljoprivredu sa Poljoprivredno-šumarskog instituta u Mariboru . “Ujutro se hladi tlo, hladi se i voda (ako se drži u posudama), što znači manji šok za tlo i za biljke”.

„Jutarnje navodnjavanje je također efikasnije, jer biljka upija hranljive materije iz zemlje od jutra do podne (moramo voditi računa o vremenu sunca, a ne o vremenu kada se sat pomjeri), a sintetiše ih u popodnevnim satima”, dodaje.

„Apsolutno ne smijemo zalijevati biljke tokom dana, čak i ako uvenu. Ako u to vrijeme potopite ili zalijete hladnom vodom, može biti pogubno, a izgorit će i lišće ako ga po vrućem danu prskate hladnom vodom“, kaže Pušenjak i dodaje da su osjetljivije i vlažne biljke.

Stručnjakinja ističe da je navodnjavanje kap po kap mnogo bolje za biljke od zalijevanja.

Ako ćemo ipak zalijevati biljke u večernjim satima, vodu moramo temperirati, savjetuje Pušenjak. „Ako imamo bunar ili drugi izvor hladne vode, tokom dana ostavimo u odgovarajućoj posudi (najbolje bijeloj da se ne zagrije) u hladu, a ne na suncu. Voda ne smije biti ni topla ni topla, ali ne smije biti ni hladna, negdje između 20 i 30 stepeni“, kaže Pušenjak i upozorava da ne smijemo zaboraviti crijevo u kojem se voda može i jako zagrijati. Zalijevanje ovom toplom vodom uništilo bi naš trud.

Također moramo da sačekamo da biljke “dođu sebi” pre zalijevanja uvečer. “Ne zalijevajte ih rano uvečer, ali obavezno sačekajte da se temperatura spusti barem ispod 30 stepeni, odnosno tokom toplotnog talasa to može biti tek nakon 22 ili 23 sata”, upozorava ona.

Biljke koje nikako ne treba zalijevati po lišću su plodonosne biljke – paradajz, paprika, patlidžan, krastavac, bundeva, tikvice… Ali za zelenu salatu i kupus, ako je jako vruće, Pušenjak čak savjetuje da ih zalijevate i po listovima. Ujutro, jer će to rashladiti biljku. “Međutim, pazite da kapi ne budu previše guste”, dodaje.

Koliko nam je vode potrebno? “Posebno za početnike, dobar trik je da malo kopaju lopatom da vide koliko je duboko došla voda nakon zalijevanja”, savjetuje Pušenjak i kaže da će se mnogi iznenaditi koliko se vode potroši u toplim danima.

Stručnjakinja ukazuje i na neophodnost malčiranja – voda snažno isparava sa golog tla. Ako ih prekrijemo, na primjer, travom ili slamom, prema riječima Miše Pušenjaka, uštedimo čak pola vode, a malč štiti i biljke od prevelikih temperaturnih kolebanja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!