Fascinantan video otkriva kako je Firenca izgradila najveću kupolu na svijetu

Kultura 31. maj 202315:27 0 komentara
Unsplash

Arhitekt Manuel Bravo voli dijeliti svoju strast prema povijesti i arhitekturi stvarajući informativne videozapise o najpoznatijim svjetskim spomenicima. Ovoga puta napravio je video koji opisuje kako je građena kultna kupola Firentinskog duoma - u to vrijeme najveća kupola na svijetu.

Od egipatskih piramida do Sagrade Familie, Bravo izdvaja sve što trebate znati o arhitekturi i odgovara na mnoga goruća pitanja javnosti. U jednom posebnom videu fokusira se na jedno od najpoznatijih mjesta u Italiji—Firentinsku katedralu. On dijeli fascinantnu priču o tome kako je jedan arhitekt zakoračio u veliki cilj i uspješno izgradio ono što je u to vrijeme bila najveća kupola na svijetu.

Izgradnja crkve, službenog naziva Santa Maria del Fiore, započela je 1296. Ali misterij o tome kako izgraditi kupolu nije riješen sve dok grad nije održao javni natječaj 1418. s ciljem da se posao završi. Tada se kipar i arhitekt Filippo Brunelleschi odlučio okušati u zastrašujućem projektu. Njegov je projekt pobijedio na tom takmičenju, dijelom zahvaljujući maketi koju mu je pomogao stvoriti njegov prijatelj i kolega kipar Donatello.

MyModernMet piše da će Brunelleschi posljednji dio svog života provesti gotovo u potpunosti usredotočen na izgradnju kupole. Pametno tražeći inspiraciju u arhitekturi starog Rima i, posebno, Panteonu, uspio je ostvariti svoju viziju i dati gradu katedralu dostojnu njegove reputacije.

Tijekom 13 minuta, Bravo pripovijeda fascinantan video koji razlaže cijelu povijest slavne kupole. Od početnog takmičenja do tehnika gradnje i završne obrade, on koristi svoju ljubav prema temi da nas educira o tome kako je kultni spomenik zaživio. Videozapis trebaju pogledati svi koji se zanimaju za arhitekturu i povijest ili svi koji vole Firencu i žele dublje razumjeti njezinu kulturu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

#related-news_1

#related-news_2