Kraljeva Sutjeska: Malo selo sa velikim historijskim značajem i nestvarnom prirodom

Lifestyle 30. nov 202315:21 0 komentara
Boris Trogrančić

Kraljeva Sutjeska jedno je od najvažnijih mjesta bosanskohercegovačke historije, a zajedno sa tvrđavom Bobovac bilo je sjedište dvaju bosanskih kraljeva dinastije Kotromanića, Tomaša i Tvrtka II. Malo mjesto krasi veliki franjevački samostan sa crkvom Svetog Ivana Krstitelja , a samostanski muzej, arhiv i biblioteka imaju više od 11.000 knjiga.

Kraljeva Sutjeska je u 14. i 15. vijeku postala važan centar kulturnog živora srednje Bosne, sa vrlo izraženim stilskim karakteristikama. Kroz gotovo šest i pol stoljeća samostan je duhovno i kulturno središte toga kraja. Prvotni je samostan podignut najvjerovatnije u prvoj polovini 14. stoljeća, a prvi spomen o njemu nalazimo u popisu franjevačkog ljetopisca Bartola Pizanskog iz 1385/90. god.

Sutješki samostan vrlo je bogat kulturno-povijesnim i umjetničkim sadržajima: brojni arhivski dokumenti, dragocjene stare knjige, zbirka slika, te kovinski i tekstilni predmeti umjetničkoga obrta.

Boris Trogrančić

Od umjetničkih instalacija, izdvojili bismo bronzani kip bosanske kraljice Katarine koji je postavljen u crkvi 1988. godine.

Kaže se da biblioteka samostana po fondu starih knjiga ide u red najvrednijih i najzanimljivijih u Bosni i Hercegovini.

Boris Trogrančić

Osim samostana i crkve Ivana Krstitelja, ovdje se nalazi i kuća Ive Duspera iz 18. vijeka, koja je kao i samostan proglašena nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. Ova kuća je izvrstan primjer autentične bosanske arhitekture iz osmanskog perioda.

Boris Trogrančić

Na samom ulazu u Kraljevu Sutjesku, nalazi se možda i najstarija očuvana džamija u Bosni i Hercegovini, koja je sagrađena 1463. godine. Građevinski elementi poput nosivih greda i potpornih stubova koji se vide su originalni. Ova džamija je također nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.

Boris Trogrančić

Fotograf Boris Trogrančić koji je svojim objektivom bilježio ljepote ovog kraja, rekao nam je da je osjetio sam duh prošlih vremena “koji na neki čudan način još uvijek ovdje zrači – sve je tako tiho, okruženo prelijepom prirodom i prepuno autentičnih arhitektonskih zdanja”.

Do Kraljeve Sutjeske može se doći za nekih sat vremena iz Sarajeva, a postoji i makadamski put koji povezuje Kraljevu Sutjesku sa tvrđavom Bobovac, koji dalje nastavlja prema Varešu.

Boris Trogrančić

Nedavno je, zajedno sa Bobovcem i okolnim selima, Kraljeva Sutjeska proglašena za jedno od 16 najljepših sela u inicijativi USAID-ovog projekta podrške turizmu, koji radi u partnerstvu sa udruženjem za promociju i razvoj ruralnog turizma u BiH Alterural.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!