Vjetrovi su normalna pojava i oni su kombinacija dvije stvari: zraka koji progutate dok jedete i hrane koju jedete. Kako objašnjava gastroenterolog David Poppers, korisno je znati koja hrana može utjecati na stvaranje gasova više od druge.
“Svako ima različite bakterije u crijevima, a one su obično odgovorne za stvaranje gasova”, rekao je za Men’s Health.
Prema klinici Cleveland, gasove najčešće uzrokuju neprobavljivi ugljikohidrati.
“Većina ugljikohidrata razgrađuje se u molekule šećera, ali vlakna se ne mogu razgraditi u molekule šećera i umjesto toga prolaze kroz tijelo neprobavljena. Kad dospiju u debelo crijevo, bakterije započinju proces fermentacije koji proizvodi gasove, a kada se oni nakupe, osjećamo nadutost”, pojašnjava dr. Christine Lee.
Namirnice koje su najčešći krivci za vjetrove:
brokula, kupus i ostalo povrće bogato vlaknima,
zob i hljeb od cjelovitog zrna pšenice,
mlijeko, sir i jogurt,
jabuke, banane i breskve,
grah,
gazirana pića,
proteini,
umjetni zaslađivači,
smokve, suhe šljive i kesteni.
Ako gasovi postanu problem, bilo bi dobro da pokušate voditi dnevnik prehrane i tako otkriti koju hranu trebate izbjegavati. Više vježbajte, jedite više kivija, odaberite rižu kao izvor ugljikohidrata, uzmite si vremena za jelo i ograničite unos alkohola.
Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!