Zavirite u 10 najskupljih kuća na svijetu, jedna pripada najpoznatijem “Zeničaninu”

Lifestyle 21. sep 202320:47 0 komentara
Tanjug/Daniel Milstein/ Sotheby's International Realty via AP

Dok zamišljaju svoj dom iz snova (kada novac ne bi bio problem), neki vide bazene i teniske terene, drugi kuglanu i rotirajući podijum za ples. A takve kuće ne postoje samo u snovima, već neki od najluksuznijih domova imaju sve to, pa i više.

Sa procijenjenom vrijednošću koja se kreće u milione dolara, ove kuće definišu luksuz, raskoš i život na visokoj nozi.

Bilo da se prostiru na nekoliko kvadratnih metara ili stoje visoke kao vertikalne palate, neke od najimpresivnijih kuća na svietu su zaista neopisive, piše Travel and Leisure.

I ako nisu jedine najskuplje kuće na svijetu, 10 se izdvaja svojom ljepotom, pogodonostima, historijom ili imenima koja u njoj trenutno žive.

Pogledajte o kojim je nekretninama riječ:

Vila Bel Air Beyonca and Jay-Za (88 miliona dolara)

Beyonce i Jay-Z kupili su ovu vilu kao svoju porodičnu kuću 2017. godine u naselju Bel Air u Los Anđelesu u Кaliforniji.

Šta god da par radi, oni to rade sa stilom i to se ogleda u ovoj veličanstvenoj vili koja ima procijenjenu vrijednost od 88 miliona dolara, što je čini jednom od najskupljih kuća na svijetu.

View this post on Instagram

A post shared by Beyoncé (@beyonce)

Prostire se na površini od preko 2.787 kvadratnih metara, a sastoji se od šest zgrada sa osam spavaćih soba i jedanaest kupatila.

Svaka od ovih zgrada je opremljena staklenim panelima od poda do plafona otpornim na metke.

Pored ovih, imanje ima i crni košarkaški teren, četiri bazena, lični spa i fitnes centar, koji se prostiru na još 1.000 kvadratnih metara.

Xanadu 2.0 (130 miliona dolara)

Definitivno nije iznenađenje vidjeti da jedna od najbogatijih osoba na svijetu ima i jednu od najskupljih kuća na svetu.

Pripada osnivaču Microsofta Billu Gatesu i njegovoj bivšoj supruzi Melindi, Xanadu 2.0 nalazi se u Medini u Vašingtonu i ima procijenjenu vrijednost od preko 130 miliona dolara, prema izvještaju MoneyControla za 2021. godinu.

Wikipedia/Dllu

Rezidencija je prepuna najsavremenije tehnologije i modernih karakteristika koje podižu udoban život na potpuno novi nivo.

Vila je izgrađena na obali mora tako da bude jedno sa prirodom i bujnim zelenilom.

Ima senzorni sistem visoke tehnologije koji reguliše temperaturu i osvjetljenje. Vila je također okružena visokim drvećem, što sprečava višak toplote.

Ima garažu za 20 automobila, prijemne sale, luksuznu teretanu, sobu sa trampolinama i spa centar.

Također ima bazen dug 18 m koji se nalazi u drugoj zgradi od 360 kvadratnih metara.

Biblioteka se prostire na površini od 195 kvadratnih metara i također ima kupolasti krov i tajne police za knjige.

Palazzo di Amore (129 miliona dolara)

Još jedna od najskupljih kuća na svijetu je ova koja se nalazi na imanju Beverli Hilsa u Кaliforniji, čija je procijenjena vrijednost 129 miliona dolara.

U vlasništvu preduzetnika nekretninama i američkog političara Jeffa Greenea, imanje se prostire na površini od preko 4.900 kvadratnih metara.

A 12 spavaćih soba i 25 kupatila je samo vrh ledenog brega kada je u pitanju raskoš Palazzo di Amore. U vili se nalaze brojni bazeni, teniski tereni, vodopadi, pozorište sa 50 mesta i garaža za 27 automobila.

Pored plesne sale, DJ kabine i kuglane, tu je i vinograd. Zadivljujući pogled na elitno naselje je još jedna sjajna karakteristika koja prirodno dolazi sa ovom nevjerovatnom kućom.

Four Fairfield Pond (248 miliona dolara)

Prema izvještaju The Richest iz marta 2022. godine, imanje u Njujorku u Sagaponaku, Four Fairfield Pond, ima procijenjenu vrijednost od preko 248 miliona dolara.

U vlasništvu je Irae Rennerta, predsjednika i izvršnog direktora Renco Group, holding investicione kompanije.

Imanje od blizu 5.800 kvadratnih metara je s pravom svrstano među najskuplje kuće na svijetu.

Cfijames at English Wikipedia

Renart je započeo izgradnju svoje kuće iz snova u drugoj polovini 1990-ih.

Čudesna vila u italijanskom renesansnom stilu prostire se na ogromnoj površini od skoro 2,5 miliona kvadratnih metara i ima 21 spavaću sobu i 18 kupatila, zajedno sa drugim zgradama kao što su igraonica i dve kućice na bazenu.

Ostali raskošni sadržaji uključuju pozorište sa 164 sjedišta i velikom scenom, trpezariju dugu 27 metara, privatnu elektranu, ogroman rezervoar za vodu od oko 19.000 litara, kuglanu, košarkaški teren, teniski tereni i tri bazena.

U garažu može da stane oko 100 automobila, a tu je i sopstveni spa centar heliodrom i helikopter, kao i kolosalnu umjetnička kolekcija.

18-19 Кensingtonska palata i vrtovi (do 254 miliona dolara)

Iako je teško navesti trenutnu vrijednost ove višemilionske neo-gruzijske vile, procijenjena vrijednost 18-19 Кensingtonske palate kreće se između 222 miliona dolara do 254 miliona dolara prema raznim izveštajima.

Nalazi se u ulici u kojoj borave članovi kraljevske porodice, tajkuni, bogate poznate ličnosti kao i sportske zvijezde.

Malkalior/Wikipedia

Trenutno u vlasništvu indijskog tajkuna čelika Lakshmija Mittala, zgrada ima bogatu historiju.

Porodica Rothschild ovdje se preselila 1920-ih, nakon čega je služila kao egipatska i ruska ambasada. Također je bila u vlasništvu trgovca umjetničkim djelima Davida Khalilija kasnih 1990-ih, a zatim šefa Formule 1 Bernieja Ecclestonea početkom 2000-ih prije nego što je porodica Mittal kupila nekretninu.

Ova italijanska vila u palazzo stilu sastoji se od dvije kuće i ogromnog niza sadržaja.

Obuhvata površinu od preko 5.000 kvadratnih metara, ima 12 spavaćih soba, turska kupatila, zatvoreni bazen i parking za 20 automobila.

Nakon što ga je kupila porodica Mittal, vila je postala poznata kao „Taj Mittal“.

Inače, Lakshmi Mittal je predsjednik i glavni izvršni direktor kompanije ArcelorMittal u Zenici.

Opširnije na portalu N1 Srbija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad.