Neobičan prizor iznad Sarajeva: Mjesec, Venera i Jupiter jedno pored drugog

Nauka 23. feb 202311:56 0 komentara
F.Z./N1

Sinoć je na nebu iznad Sarajeva zabilježen nesvakidašnji prizor. Naime, Mjesec su okružili Jupiter i Venera, a njihovo prisustvo se posebno istaklo na tamnom nebu.

Fotoreporter N1 je objektivom uspio vješto zabilježiti ovu neobičnu situaciju, a stručnjaci su pojasnili o čemu je zapravo riječ.

Naime, Jupiter se svakim danom spušta dok se Venera penje i očekuje se da se uskoro sretnu i samim time budu vrlo blizu jedno drugom. Takvo se poravnanje, kada planetie nisu fizički blizu, ali na Zemljinom nebu izgleda da jesu, u astronomiji zove konjunkcija.

Astronomski kalendar: Najznačajniji nebeski događaji za kalendarsku 2023.

Iz Astronomskog društva Orion su naveli da ovih dana odmah nakon zalaska Sunca, na zapadu možemo uočiti planete Veneru i Jupiter, a da im se sinoć pridružio i mladi Mjesec.

Prekrasne planete su započele svoj ples, a prvog i drugog marta će biti prividno najbliže. Pojava kada su nebeska tijela prividno najbliže jedno drugom u astronomiji se naziva konjunkcija. Opća viroza vlada među astro ekipom, ali nadamo se vedrom nebu i dalje, a možda i obaviještenju da nam se pridružite na nekoj od lokacija u gradu da ih posmatramo kroz teleskop, istakli su iz Astronomskog društva Orion.

Važno je istaći da će Jupiter i Venera 1. marta jedno od drugog biti udaljeni 40 lučnih minuta što znači da bi se između njih mogao smjestiti pun Mjesec te da bi još ostalo mjesta.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad