Velik napredak u jednom od najvažnijih istraživanja za čovječanstvo

Nauka 09. feb 202410:47 0 komentara
Shutterstock/Ilustracija

Nuklearna fuzija proizvela je dosad najviše energije u jednom eksperimentu u laboratoriju JET, sa sjedištem u Velikoj Britaniji, dovodeći svijet korak bliže snu o neograničenoj čistoj energiji, piše BBC. Nuklearna fuzija je proces koji daje energiju zvijezdama. Naučnici vjeruju da bi mogla proizvesti goleme količine energije bez zagrijavanja atmosfere.

Evropski znanstvenici koji su radili u laboratoriju rekli su da su postigli važne nove rezultate. Rezultat je postignut u posljednjem eksperimentu laboratorija nakon više od 40 godina istraživanja fuzije. U tom procesu parovi sićušnih čestica atoma zagrijavaju se i spajaju kako bi napravili jednu težu česticu koja oslobađa korisnu energiju.

Ako se uspješno poveća na komercijalnu razinu, mogle bi se proizvesti beskrajne količine čiste energije bez emisija ugljika. I ono što je ključno, za razliku od vjetra i solarne energije, ona ne bi bila prepuštena na milost i nemilost vremenskim uvjetima.

Međutim, dr. Aneeqa Khan sa Sveučilišta u Manchesteru kaže da to nije jednostavno. “Da bi došlo do fuzije atoma na Zemlji, potrebne su nam temperature deset puta veće od Sunčeve – oko 100 miliona stepeni Celzijusa, a potrebna nam je i dovoljno velika gustoća atoma dovoljno dugo vremena”, objasnila je.

Eksperimenti su proizveli 69 megadžula energije u pet sekundi. To je dovoljno energije za samo četiri do pet toplih kupki – dakle, nije puno, piše BBC. Svijet je još daleko od elektrana na nuklearnu fuziju, ali svakim eksperimentom je korak bliže.

“Postigli smo rezultate koje dosad nismo uspjeli zabilježiti”

Profesor Stuart Mangles, voditelj Zajednice za istraživanje svemira, plazme i klime s Imperial Collegea u Londonu, rekao je: “Novi rezultati JET-ovog finalnog rada vrlo su uzbudljivi. Ovi rezultati doista naglašavaju snagu međunarodne suradnje i ne bi bili mogući bez rada stotina znanstvenika i inženjera iz cijele Evrope.”

Postrojenje Joint European Torus (JET) izgrađeno je u Culhamu u Oxfordu kasnih 1970-ih i do kraja prošle godine imalo je najnapredniji svjetski eksperimentalni fuzijski reaktor. Svi eksperimenti prestali su u decembru.

Reaktor je trebao biti operativan samo desetak godina, ali ponovljeni uspjesi doveli su do produljenja njegovog vijeka. Danas objavljeni rezultat trostruko je veći od onoga što je postignuto u sličnim testovima 1997. godine.

Profesor Ambrogio Fasoli, voditelj programa u EUROfusionu, rekao je: “Naša uspješna demonstracija ulijeva veće povjerenje u razvoj fuzijske energije. Osim postavljanja novog rekorda, uspjeli smo postići rezultate koje dosad nismo mogli zabilježiti i produbili smo svoje razumijevanje fizike fuzije.”

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!