Adobe Photoshop će uskoro predstaviti vlastiti AI alat za generiranje slika

Tehnologija 23. apr 202416:04 0 komentara
Logo

Američka kompanija Adobe je rekla u utorak da, kasnije ove godine, planira dodati alat za generiranje slika putem umjetne inteligencije u svoj Photoshop software.

Adobeove alate za uređivanje slika i videa naširoko koriste kreativni profesionalci, ali se firma suočava sa sve većom konkurencijom startupa poput Microsoftovog OpenAI, Midjourney i Stability AI, koji nude usluge koje mogu generirati slike iz tekstualnih upita.

Adobe razvija vlastiti AI sistem za generiranje slika pod nazivom Firefly, koji je obučen na podacima na koje Adobe ima prava, kako bi se izbjegle tužbe za kršenje autorskih prava protiv korisnika.

Adobe je ranije objavio alate za generiranje slika u Photoshopu koji mogu popuniti ili proširiti postojeću sliku. Na londonskoj konferenciji održanoj u utorak, kompanija je rekla da će generiranje cijele slike doći kasnije ove godine, na osnovu novog AI sistema pod nazivom Firefly Image 3.

Reuters ističe kako se Adobe do sada u glavnom fokusirao na ubrzanju rada profesionalaca koji koriste njihov software.

Novi alat za generiranje slika imat će mogućnost da iskoristi sliku koju je korisnik postavio kao referencu za opću kompoziciju slike.

Na primjer, dizajner bi mogao napraviti brzu skicu scene na papiru, snimiti fotografiju skice na papiru svojim pametnim telefonom, te zatražiti od Photoshopa da generira potpuno opremljene slike u različitim stilovima, rekao je Ely Greenfield, glavna tehnološka direktorica za digitalnu tehnologiju u Adobeu.

“Umjesto da moramo veoma pažljivo opisuivati šta tačno gdje ide i pokušavamo da budemo sigurni da preciziramo stvari koje želimo, a koje ne, to će se sada raditi uz pomoć pozivanja na reference. Dakle, ovo je nevjerovatna sposobnost”, rekla je Greenfield.

Iz Adobea su rekli da je testna “beta” verzija softwarea već dostupna nekim korisnicima, ali nisu naveli tačan datum kada će biti svima dostupna.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!