Pojedine biljke kod psa mogu izazvati srčani zastoj

Životinjski svijet 10. apr 202408:41 0 komentara
Pixabay

Proljeće je konačno stiglo, što je za vlasnike kućnih ljubimaca uvijek dobra vijest jer to znači duže šetnje i provođenje više vremena u vrtu. Međutim, stručnjaci su upozorili da određeno proljetno cvijeće i biljke – unutar i izvan vašeg doma – mogu biti štetni za naše četveronožne prijatelje te ih treba izbjegavati, a neki mogu dovesti do želučanih tegoba, povraćanja, svrbeža i ponekad ozbiljnijih incidenta, poput zastoja srca, piše Mirror.

Craig Wilson, suosnivač, direktor i interni stručnjak za vrtlarstvo u Gardeners Dream, otkriva na koje cvijeće morate paziti u svom domu i vrtu.

Narcisi

Otrovni su i za pse i za mačke, sadrže štetni spoj naziva “likorin” koji može uzrokovati bolove u trbuhu i proljev. Iako nije uobičajeno, ponekad može uzrokovati nizak krvni tlak koji može izazvati kolaps. Vaš ljubimac ne mora konzumirati ovu biljku da bi bio ugrožen. Čak voda iz vaze koja sadrži narcise može biti otrovna ako se popije.

Tulipani

Za razliku od mnogih drugih cvjetova gdje je otrov uglavnom u lukovici, prisutan je u svim dijelovima tulipana, poput stabljike, lišća i samog cvijeta. Ako ga vaš pas konzumira, to može dovesti do nuspojava uključujući proljev, pojačano lučenje sline, pa čak i depresiju.

Zumbuli

Iz iste obitelji kao i tulipan, sadrže slične spojeve i mogu izazvati slične simptome. Zbog visoke koncentracije u glavici biljke, kada se probavi u velikim količinama, može uzrokovati povraćanje, slinjenje i probleme s disanjem, u teškim slučajevima.

Perunike

Mogu izazvati iritaciju ako ih vaš ljubimac proguta ili dotakne, a primarni otrovni spoj koji može izazvati ove neugodne nuspojave je irisin, najviše koncentriran u lukovici i podzemnim stabljikama. Ove biljke mogu biti posebno opasne za kućne ljubimce koji vole kopati.

Zvončići

Budući da svi dijelovi biljke zvončića sadrže otrovnu kemikaliju zvanu glikozidi, ova biljka nije štetna samo za pse i mačke, već i za životinje poput konja i goveda. Ako se konzumira, može izazvati bolove u trbuhu, drhtanje mišića, pa čak i iritaciju kože.

Odlučite se za netoksične biljke kao što su suncokreti i ruže, koje su prekrasne i sigurne za kućne ljubimce, prenosi Večernji list. Ali, ranije navedene nisu jedine biljke na koje treba pripaziti jer Kelly Dyer, glavna stručnjakinja za hortikulturu u Patch Plants, kaže da postoje problematične biljke i izvan vašeg vrta.

Tisa

Opasne su i za ljude i za kućne ljubimce, a svi dijelovi stabla vrlo su otrovni za mačke i pse zbog spoja koji se zove taksin, a koji može dovesti do napadaja i srčanog zastoja.

Azaleje i rododendroni

Sadrže “sivanotoksine”, koji su otrovni za pse i mogu uzrokovati povraćanje i otežano disanje da navedemo samo neke od simptoma, međutim treba pojesti veliku količinu ove biljke da bi se javili teži simptomi.

Hortenzije

Mogu biti otrovne za pse jer sadrže spoj koji se zove “cijanogeni glikozid” koji žvakanjem može izazvati oslobađanje cijanida. Iako je potrebno unijeti mnogo biljke da bi se to dogodilo, blage nuspojave uključuju povraćanje, proljev i gubitak apetita.

Češka iglica

Svi dijelovi ove biljke sadrže eterična ulja linalol i geraniol koja mogu iritirati mačke i pse. Simptomi su blagi, ali mogu uključivati ​​svrbež, dermatitis i povraćanje.

Bršljan

Zbog “triterpenoidnih saponina”, ova česta biljka može biti otrovna za mačke i pse. Lišće na bršljanu je otrovnije od bobica. Ako se proguta, to može izazvati mnogo problema za vaše ljubimce, uključujući hipersalivaciju, bolove u trbuhu, povraćanje i proljev.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!