Facebook mijenja način na koji o vama skuplja informacije

Nauka 05. apr 201812:05 > 12:11
Izvor: REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo

Krajem prošlog mjeseca Facebook je zadesio skandal vezan uz privatne podatke korisnika, a prije nekoliko dana vlasnici su Androida saznali da društvena mreža već godinama nakon njihovog ''odobrenja'' koristi pristup kontaktima, SMS-ovima i povijesti poziva.

Cambridge Analytica i njihovo sakupljanje podataka milijuna korisnika Facebooka zabrinulo je skoro svakog ko tu društvenu mrežu koristi. Kao što to obično biva, jedan incident bio je dovoljan da otkrije drugi.

Pošto se mnogo ljudi uspaničilo nakon što su saznali da se njihovi podaci zlorabe, odlučili su skinuti sve svoje podatke s Facebooka, nakon čega su vlasnici Androida ostali zatečeni – Facebook već godinama bilježi njihove pozive, kontakte i poslane te primljene poruke.

Makar Facebook nema izravni pristup sadržaju spomenutih SMS-ova, on tačno prati koliko ih je i kada su poslane. Kako bi ispravili grešku i umanjili opravdani antagonizam miliona korisnika, predstavnici Facebooka predstavili su novi potez – svojevrsnu preinaku bilježenih poziva i poruka koja će, umjesto da trajno ostane u rukama društvene mreže, podatke briše nakon godine dana.

Facebook aplikacija će u budućnosti slati samo informacije potrebne za značajku povezivanja prijatelja i poznanika, komentirao je voditelj tehnološkog odjela Facebooka Mike Schroepfer. Ovo je jako dobra vijest, s obzirom da Facebook nikad nije trebao informacije o našim SMS-ovima ili pozivima.

Na žalost vlasnika Androida, ovaj napad na privatnost moguć je samo na njihovom operativnom sustavu. Appleov iPhone je ostao ‘pošteđen’ zbog ugrađene softverske opcije koja svim vanjskim aplikacijama doslovno brani pristup pozivima i porukama.

Facebook ove promjene uvodi u sklopu puno opširnije kampanje u kojoj nastoji ograničiti javnu dostupnost korisničkih informacija, piše tportal.hr.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.