Sajam stipendija: Gužva kao da svi žele otići iz BiH

Obrazovanje 26. okt 202221:061 komentar

Sve više studenata iz BiH odlazi na studije van njenih granica, što opravdava tvrdnje da postajemo zemlja staraca. Međutim, programi stipendiranja koji su dostupni u BiH, a koji studentima daju mogućnost studiranja u nekim zeljama Evropske unije, su kratkoročni i ne dozvoljavaju im i da ostanu na studiju van BiH.

Dvadesetpetogodišnja Dijana Kiso boravila je u Portugalu u okviru ERASMUS programa šest mjeseci. Kaže da joj je ovo bilo nezaboravno iskustvo, a osim znanja stekla je i prijatelje iz svih krajeva svijeta.

“Bilo je malo straha na početku jer je sve novo nisam nikad išla vani da živim potpuno sama da ne znam nikog tu i da ne ide niko sa mnom, da sama uopšte putujem sa dva kofera u avion, kako ću ja to da ponesem a ne nešto drugo. Ovaj moj put i ovo cijelo iskustvo malo me ponukalo da razmišljam da idem, ali za sada ipak sam se odlučila da probam u Sarajevu”, kazala je Dijana Kiso, studentica Građevinskog fakulteta UNSA

Gužva na sajmu kao da svi žele otići. Ipak, na ovom programu nije moguće ostati na studiju van BiH. Radi se o kratkoročnim stipendijama u trajanju jednog semestra, godine ili 15 do 20 dana.

“Ovi koji odu moraju da nam se vrate na našu veliku sreću. Stipendije koje nudi UNSA i koje su predstavljene ovdje na Sajmu stipendija su takve da svi imaju obavezu da ne zadržavaju djecu kod sebe. Mi samo pokušavamo da brzo transformišemo naše društvo da ono što vide studenti vani da mogu brzo primjeniti i ovdje”, kazala je Enita Nakaš, prorektorica za međunarodnu saradnju UNSA.

“Glavni cilj mi je pokupim znanje koje bi tamo mogla da steknem i moj plan je da se vratim u Bosnu i onda sve znanje koje bi tamo stekla primjenila da poboljšam državu koliko bi ja kao jedan pojedinac mogla”, kazala je Nura Suljević, maturantica Bošnjačke gimnazije.

Najviše izlagača dolazi iz Republike Francuske. Jedan od ciljeva sajma je i intenziviranje saradnje i povezivanja akademske zajednice Univerziteta u Sarajevu sa akademskom zajednicom u ovoj evropskoj državi.

“Ono što je naša ambasadorica rekla kao i rektor i ono što je jako bitno za Evropu je mobilnost studenata, ne imigracija nego mobilnost. Evropa je mali kontinent i važno je da otkriju i druge zemlje našeg malog kontinenta koji je mali ali jako bitan”, kazao je Jean-Cristophe Thiabaud, direktor Francuskog instituta.

Studiranje van granica BiH moguće je i na engleskom jeziku isključivo jer su programu prilagođeni internacionalnim studentima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar