“Dan žalosti u Beogradu najgori signal koji je Srbija mogla da pošalje”

Regija 26. sep 202317:15 6 komentara
Tanjug/AP Photo/Dejan Simicevic

Zvanično najavljena žalost u Beogradu za pripadnicima oružane grupe koji su ubijeni poslije sukoba sa kosovskom policijom, a pošto je ubijen policajac na Kosovu, najgori je signal koji je Srbija mogla da pošalje regionu i evroatlanstkoj zajednici, ocijenio je albanski premijer Edi Rama, koji je pozvao Prištinu da ne preduzima jednostrane akcije.

Rama je, u objavi na društvenoj mreži X, rekao da je Beograd trebalo da otvori ozbiljnu istragu o članovima „te kriminalne grupe, njihovim vezama sa trgovcima oružjem i drugim pojedincima ili subjektima, potencijalno angažovanim u stvaranju oružanog pokreta na sjeveru Kosova“.

Umjesto toga, u Beogradu se, kaže, „raspiruje plamen oružanog sukoba kao nikada od 1999. godine“.

„Ovo ne samo da je neopravdano i neprihvatljivo, već je za osudu svom snagom riječi i instrumenata koji su dostupni evroatlantskoj zajednici“, naglasio je albanski premijer.

Rama je ocijenio da je ovo trenutak kada Srbija mora jasno i odlučno da se opredijeli da li će biti sa Evropom i demokratskim svijetom 21. vijeka ili sa svojom sjenkom.

„Sa vrijednostima i principima Evropske unije i evroatlantske zajednice ili sa duhovima i zločinima njene neslavne prošlosti 90-ih, sa evropskim sutra svoje nevine djece ili sa jučerašnjim krivcima za ubilački i samoubilački nacionalizam“, upozorio je Rama.

Ovo je trenutak kada Evropska unija i SAD moraju jasno i odlučno da se razdvoje da li će podići demokratsku uzbunu na najviši nivo da zaustave eskalaciju sukoba na sjeveru Kosova, koji je, smatra Rama, ušao u najopasniju fazu od 1999. godine ili će, dodaje, nastaviti da održavaju dijalog za normalizaciju i posvećenost KFOR-a na istom nivou koji je sada potpuno nedovoljan.

„Stoga je apel Albanije velikim prijateljima i strateškim saveznicima Zapadnog Balkana – ne ostavljajte današnju akciju za sutra“, poručio je Rama.

Ovo je trenutak kada i Kosovo mora veoma ozbiljno da razmisli i da se jasno odluči da li će nastaviti putem akcije, odvojeno od svojih nezamjenjivih prijatelja i svojih nespornih saveznika ili će djelovati u skladu i razumijevanju sa evroatlantskom zajednicom, naglasio je albanski premijer.

Prema riječima Rame, svi drugi putevi osim tog su „putevi iluzija sa bolnim završetkom, koji Kosovo odvode od glavnog cilja“.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad