Morske kornjače napadaju kupače u Jadranskom moru

Regija 22. aug 202321:24 0 komentara
Shutterstock/Ilustracija

U Slatinama na otoku Čiovu ovog se ljeta nastanila morska kornjača, glavata želva. Ova strogo zaštićena životinja, prema tvrdnjama mještana, napala je četiri osobe. Kornjaču su prvi put na Čiovu uočili početkom kolovoza, kada je jednu kupačicu napala s leđa i ostavila crveni trag promjera desetak centimetara.

Profesor Alen Soldo sa Sveučilišnog odjela za studije mora na splitskom Sveučilištu kaže kako u Jadranu živi velik broj želvi, ali na području otvorenog mora, pa ih ljudi uglavnom ne primjećuju. Napominje kako kornjače nisu agresivne životinje te da napadaju isključivo u smislu upozorenja. Ono što je čudno kod ove kornjače je njezin sve češći dolazak do obale.

“Ako se kornjači približite dok se ona nalazi na svom području, gdje se hrani ili razmnožava, ona će se tako braniti. U tom slučaju će udariti glavom ili ugristi”, rekao je Soldo.

Pojedine kupače uznemirili sve češći napadi želve

Mještani kažu kako je nakon napada netko uz plažu zalijepio plakate koji kupače upozoravaju na kornjaču te se kupanje preporučuje na vlastitu odgovornost. Pojedine posjetitelje su uznemirili sve bliskiji susreti glavate želve s ljudima, kao i plakati upozorenja.

“Malo me strah, pa zbog djece više ne idemo na tu plažu. Imamo jako lijepih plaža, pa nam nije teško otići na drugo mjesto zbog sigurnosti. Očito je da smetamo kornjači”, kazala je mještanka.

“Bila sam na plaži kad ju je jedan mještanin ugledao dok je ronio oko plutača. On se povukao i nije ga napala. Moram vam priznati da sam se taj dan malo uplašila i više nisam plivala. Ali evo me danas opet na plaži. Nemam straha, malo više pazim dok sam u moru”, ispričala je mještanka.

“Godinama živim ovdje i prvi put se susrećemo s ovakvim napadima kornjače. Strah me. Ne znam kako bih plivala s mišlju da me kornjača može ugristi dok se ja nalazim u dubini“, kazala je mještanka.

“Nije me ničega strah, smatram da je ona odavno tu. Ribari su rekli da su prije dvije godine vidjeli jednu veliku želvu. Životinju ne treba dirati ni maltretirati, a isto tako ne treba stvarati paniku”, smatra gospođa koja dvadeset godina živi u Slatinama.

Profesor: Ovo je vrlo neobično ponašanje želve

Glavate želve mogu narasti i do 120 centimetara. Iako nemaju zube, svojom izuzetno jakom čeljusti mogu prilikom ugriza izazvati ogrebotine i modrice, a može doći i do loma. Najveću opasnost, prema mišljenju profesora, stvara bakterijska infekcija koju kornjača može prenijeti na čovjeka. Sve češće približavanje obali nije karakteristično za ovu vrstu.

“Ovo je vrlo neobično ponašanje kornjače jer se one drže dubljih područja. Ovo njihovo boravište blizu obale i ovakva interakcija s plivačima može ukazivati da s kornjačom definitivno nešto nije uredu. Možda je bolesna i dezorijentirana. U svakom slučaju, ovo je jedna vrlo neuobičajena stvar.”

Ugrizi morskih kornjača u Jadranu su izuzetno rijetki, no događaju se. Prije nekoliko godina želva je u Boki Kotorskoj ugrizla nekoliko kupača, a slični napadi su zabilježeni i u Grčkoj.

“Vjerujem da je i kod nas bilo napada koji nisu prijavljeni. Slučaj u Slatinama je specifičan jer se dogodilo nekoliko napada u malo vremena. Iako ovdje trebamo biti poprilično oprezni jer, osim ugriza, nemamo vidljivih dokaza o kojoj se vrsti točno radi.”

Kupači zlostavljali kornjaču

Nakon sve češćih napada kornjače na Čiovu, u medijima se pojavila snimka na kojoj kupači u moru zlostavljaju veliku glavatu želvu. Pojedinci su pomislili da je to jedan od razloga napada. No izgleda kako životinju nisu mučili na Čiovu, nego na plaži Petrčane između Zadra i Nina.

Zbog zlostavljanja koje je zakonom kažnjivo reagirala je Policijska uprava splitsko-dalmatinska te je slučaj proslijedila nadležnoj upravi. Zlostavljanje životinje je kazneno djelo, a policija još uvijek traga za počiniteljima.

Slovenski mediji upozoravaju na napade želve. Turisti nisu zabrinuti

O napadima kornjače pisali su i slovenski mediji. Upozorili su svoje državljane koji se nalaze na odmoru u Slatinama. No turiste ta vijest nije zabrinula. Slovenci su se našalili kako ih s plaže može otjerati samo morski pas.

“Došli smo na odmor i pročitali smo kako želva dolazi upravo na ovu plažu. Nije nas strah, zašto bi nas bilo? Ne diramo je, vjerujem da neće ni ona nas”, kazao je slovenski turist, a njegova supruga je dodala:

“Prema životinjama treba imati strahopoštovanja. Ne treba ih uznemiravati.”

Češki turisti su ostali iznenađeni sve učestalijim napadima želve. “Nismo znali da je kornjača u blizini. Pa što ćemo sada, je li netko nešto poduzeo da zaštiti životinju i kupače?” pitaju se oni.

Profesor: Nema mjesta panici

Profesor Soldo smatra kako nema mjesta panici te kupačima savjetuje da se opreznije ponašaju dok se kornjača nalazi na području Slatina. Pretpostavlja kako će nakon promjene temperature mora ona napustiti to područje.

“Kornjače žive u svom okolišu, u svom moru, prema tome mi moramo biti svjesni da mi ulazimo u njihov dom, a ne one u naš. To je osnova svega. Ako dođe do bliskog kontakta, potrebno je udaljiti se i ne dirati kornjaču”, kazao je Soldo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad