Naučnik: Kako je Nikola Tesla prije 100 godina predvidio nestabilnost u kojoj danas živimo

Regija 18. jun 202419:11 3 komentara

"Ono što je ostalo iza Nikole Tesle je najveća naučna ostavština u svijetu, sa više od 160.000 originalnih dokumenata", izjavio je Branimir Jovanović, autor knjige "Tesla - duh, djelo, vizija", dosad najsveobuhvatnijeg djela o naučniku sa ovih prostora koji je promijenio svet. Tesla je prije 100 godina predvideo nestabilnost u kojoj danas živimo, istakao je on.

Jovanović je u emisiji Dan uživo na N1 rekao da je više od 40 godine traje istraživanje i da se trudio da otkrije istinu o Nikoli Tesli.

Kako je kazao, ljudi nisu svjesni da se nevjerovatno blago nalazi u Beogradu, u Muzeju Nikole Tesle.

„To je ostavština od preko 160.000 originalnih dokumenata, najveća naučna ostavština u svijetu. Iza Einsteina je ostalo oko 90.000, Leonarda 10.000, Goethea oko 80.000 dokumenata“, precizirao je sagovornik N1.

Navodeći da je gotovo cijeli život posvetio istraživanju Tesle i prošao kroz cijelu građu, Jovanović kaže da, iako o Tesli najviše govorimo kao o tehnološkom geniju, veoma je interesantan filozofsko-socijalni aspekt njegovih misli i djela.

Prema riječima sagovornika N1, Tesla je prije 100 godina rekao da zapadna civilizacija pokušava da riješi samo socijalni aspekt života, ali da bi bila održiva, morala bi da riješi i moralni i duhovni koji sve više zapostavlja u tom trenutku. Ako nastavi da ide u ovom pravcu završit će kao i sve velike civilizacije – u propasti, riječi su naučnika koje je prenio Jovanović.

Predvideo je, kaže, nestabilnost u kojoj mi živimo.

Tesla je imao protivurječnosti u sebi – bio je genije, ali i živ čovjek sa ličnim problemima, kazao je Jovanović.

„Smatrao je da su duša i duh atributi tijela i da sa nestankom tijela, nestaje duh i duša“, rekao je autor knjige o velikom naučniku navodeći da Tesla nije bio vjernik, ali je rekao da pripada vjeri njegovog oca.

Živio je na planu uma i na planu srca. Njegov um je pripadao metaficizi Zapada, ali srce “tradiciji i pravoslavlju”, kazao je Jovanović govoreći o Tesli.

O odnosu Srbije prema Tesli, Jovanović kaže da država još uvijek traži svoj odnos prema naučniku.

“Mislim da sve više shvata da je Tesla veliki komunikacioni kanal sa svijetom”, ocijenio je on.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare