Reakcije na smrt novinara: Treba li biti član HDZ-a, ili se prezivati Plenković?

Regija 06. avg 202219:081 komentar
Izvor: N1

U Hrvatskoj se nižu reakcije na smrt novinara Vladimira Matijanića, nakon što je njegova životna partnerica i novinarka Indexa Andrea Topić na Facebooku napisala objavu o njegovoj smrti.

Navela je kako je Vladimir imao Sjogrenov sindrom i infesticijsku bolest pluća te sumnju na još dvije autoimune bolesti. Obolio je i od covida.

U objavi upozorava da liječnici u splitskoj bolnici i splitska Hitna pomoć Vladimiru nisu željeli pomoći. Opisala je koliko su puta zvali bolnicu, koliko puta hitnu pomoć te kako ga hitna nakon prvog dolaska također nije željela odvesti u bolnicu, a kada mu se stanje još pogoršalo, došli su drugi put, ali je bilo prekasno.

Također je navela kako su ih u splitskom KBC uvjeravali da nigdje u Hrvatskoj nema lijeka koji se daje teškim bolesnicima kako bi se izbjegle teške komplikacije covida.

Cijeli dan se nižu reakcije kolega, prijatelja i javnih osoba. Tekst portala Index.hr posvećen apelima i nevjerici, kao i dirljivim oproštajima kolega od Matijanića prenosimo u cjelosti.

Dalija Orešković: “Ne zanima me smjena jednog ministra nakon kojeg će doći drugi, isti takav kakav je i njegov prethodnik bio”

“Bez politiziranja, bez eksploatiranja ove tragedije za bilo čije političke ili osobne svrhe, dužni smo jasno reći, zdravstveni sustav i način na koji on funkcionira došao je k svom kraju. Vrijeme je da nam promjena modela upravljanja postane cilj broj jedan, sad i odmah, i trajno.

Bilo tko od nas, u bilo kojoj sekundi života može postati pacijent kojem treba pomoć. Ne želim nikome da proživljava užasavajuću spoznaju o svim razlozima, uzrocima i posljedicama, zašto te pomoći nema.

Ne zanima me smjena jednog ministra nakon kojeg će doći drugi, isti takav kakav je i njegov prethodnik bio. Zanima me što se sve zdravstvu dogodilo i kako ćemo to popraviti. O tome prvi moraju početi govoriti, otvoreno, javno, bez pardona i zadrške, uz spremnost na kritiku ali i samokritiku, svi koji u zdravstvu rade, a na politici je zadatak da pomete profitere i uspostavi red. Probleme zdravstva neće, ne mogu i ne žele rješavati paraziti koji su sada na vlasti. To moramo svi mi drugi”.

Eduard Bajlo: “Treba li pacijent biti član HDZ-a?”

“Koje simptome bolesti treba imati pacijent da bi hitna medicinska pomoć došla po njega i da bi ga hospitalizirali u hrvatskim bolnicama!?

Treba biti član HDZ a, ili se prezivati Plenković, ili Beroš!?”

Saša Cvetojević: “Nadam se da će svi odgovorni imati ovakvo iskustvo”

“Nadam se da će, svaki od odgovornih, “imati svoje iskustvo” “fokusiranog na nesreću” pišanja u lonac u Remetincu”.

Andrijana Klinac: “Koja tuga, koliko ljutnje i bijesa”

“Pa recite mi da je Vladimir morao otići, da se nije dalo napraviti na vrijeme sve što je potrebno. Ovo trebaju svi pročitati!

Koja tuga, koliko ljutnje i bijesa jer se moralo reagirati na vrijeme! Za ovakve propuste treba se odgovarati!!

Izgubiti čovjeka u 51.godini, sramite se svi koji svoj poziv niste obavili onako kako ste trebali!”

Andrea Dea Latinović: “To je Hrvatska u EU, ministre Beroš?”

“Neka piša u lonac pa poslije izlijte u zahod’- medicinska sestra partnerici teško bolesnog kolege, novinara Indexa, Vlade Matijanića, sada pokojnoga. Ne, nije srednjovjekovni mediteranski grad u kojem se noćne posude izlijevaju ujutro na ulicu pa dolaze kuga i kolera. Već 21. stoljeće, bolnica u Hrvatskoj.

Agonija moljakanja da umirućeg čovjeka prime u bolnicu, da mu daju šansu za preživljavanje, umiranje u mukama.
To je Hrvatska u EU, ministre Beroš? To su milijuni kuna potrošeni na nabavu cjepiva, lijekova – da bi ljudi ‘pišali u lonac’?

Ne samo da ste najlošiji hrvatski ministar zdravstva do sada, već i najveća ulizica u HDZ-u, Beroš. Riječ ‘sram’ ne postoji u Vašem rječniku, znam. Na kraju ćete ipak Vi ‘pišati u lonac’, ali za većinu građana u ovoj tužnoj državici bit će prekasno”.

Slađana Bukovac: “Nepravilnosti – tako se kod nas zove kad ostave čovjeka da tri dana krepava dok se ne uguši”

“Vjerujem da će se ispostaviti da su Matijanića ubile “nepravilnosti”. Tako se kod nas zove kad netko djetetu zgnječi glavu, ili kad ostave čovjeka da tri dana krepava dok se ne uguši. Kod nas bi mogli taj jučerašnji peti osmi preimenovati u Dan žrtava nepravilnosti, bilo bi korisnije”.

Dražen Oreščanin: “Užasno mučno”

“Pitam se koliko je nečije braće, sestara, roditelja, djece nepotrebno umrlo zbog ovakvih neadekvatnih reakcija hrvatskog zdravstva i nedostatka lijekova.

I svaka čast svim požrtvovnim i savjesnim liječnicima, sestrama, tehničarima, vozačima hitne… vatrogascima, policajcima… koji rade u nemogućim uvjetima u bolnicama koje se raspadaju, s opremom koja je davno trebala biti rashodovana.

Tri desetljeća nebrige, neulaganja, podobnosti, krađe, laganja, mahanja zastavama umjesto rada, poštenja i stručnosti u politici ne samo da nas je osiromašilo i bacilo na začelje Europe, nego uzima i danak u ljudskim životima”.

Viktorija Knežević podnijela kaznenu prijavu

“Ne mogu učiniti ništa više za pokojnog Matijanića, nego podnijeti ovu kaznenu prijavu zbog nepružanja medicinske pomoći.

Vidjet ćemo što će sada učiniti državno odvjetništvo u Splitu i policija, oni kojima je posao da preuzmu od ove točke”.

Opširnije na OVOM LINKU.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPadona 

Komentari

Vaš komentar