Srbija potvrdila optužnicu protiv hrvatskih pilota iz Oluje

Regija 08. jun 202217:21 1 komentar
N1

Viši sud u Beogradu potvrdio je optužnicu protiv hrvatskih pilota zbog navodnog ratnog zločina nad srpskim civilima tijekom akcije Oluje 1995., priopćio je u srijedu taj sud.

Srbijanski tužitelji optužili su četiri hrvatska pilota da su 7. i 8. augosta 1995. naredili raketiranje kolone izbjeglica na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca i u mjestu Svodna kod Novog Grada (prije Bosanski Novi).

U tim je napadima identificirano 13 žrtava, od kojih šestero djece te 24 ranjenih.

Optužnica je 31. ožujka podignuta protiv pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Vladimira Mikca (67) iz Ptuja, Zdenka Radulja (69) iz Osijeka, Željka Jelenića (69) iz Pule i Danijela Borovića (64) iz Varaždina.

Optužnicu je za N1 komentirao Danijel Borović, jedan od optuženih pilota.

“Nemam novih spoznaja u odnosu na ono što se ranije provlačilo kroz medije, nitko me nije službeno kontaktirao, sve je to svježe. Mogu samo reći da odbijam sve to što će mi se stavljati na teret, ne osjećam se uopće krivim po tom pitanju. Ja sam svojim kolegama u ratu odradio časno sve što je trebalo i sad je red na državi da se pokaže, oni koji je vode, ono što treba i da pokažu ono što trebaju imati”, kazao je Borović za N1.