Srbin prije 17 godina greškom sebe i sina upisao kao Hrvate. Traje suđenje

Regija 16. apr 202412:57 0 komentara
Dusko Jaramaz/PIXSELL

Srbin s hrvatskom putovnicom koji živi u SAD-u podnio je tužbu u kojoj tvrdi da mu Republika Hrvatska krši konvencijsko pravo na obiteljski život. Prema priopćenju Europskog suda za ljudska prava, 2007. godine došao je u hrvatski konzulat u New Yorku i prijavio rođenje svog sina.

Međutim, pomiješao je pojmove narodnosti i državljanstva pa greškom u obje rubrike upisao da su Hrvati umjesto da su državljani Hrvatske, a po narodnosti Srbi.

Nakon što je primijetio pogrešku, tražio je od hrvatskih vlasti da isprave podatke. Međutim, zahtjev za ispravak sud mu je odbio uz obrazloženje da tijekom registracije nisu pogriješila nadležna tijela te da nema zakona kojim je propisana procedura za takvu promjenu.

Hrvatski državljanin iz SAD-a zaključio je da mu se time krši pravo na obiteljski život prema Europskoj konvenciji o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda. Stoga je Europski sud nedavno pokrenuo postupak protiv Hrvatske.

Traži od zastupnice RH u Strasbourgu da odgovori na pitanje je li podnositelju tužbe prekršeno jedno od osnovnih ljudskih prava time što mu nije omogućena promjena narodnosti u izvodu iz Matice rođenih. Nakon što dobije odgovore, sud će presuditi je li RH u ovom slučaju kriva i je li svom državljaninu povrijedila pravo na obiteljski život.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!