Udarom na N1 Plenković uspio ono što se dosad činilo nemoguće!

Regija 10. jan 202420:05 0 komentara

Premijer jedne države članice Europske unije - Andrej Plenković - je jučer je bez imalo ustezanja izjavio da N1 televizija radi polulegalno. Nije objasnio što ta sintagma znači, ali su ga zato danas demantirali njegova ministrica medija i N1 televizija. Nas nije uspio uzdrmati, ali je uspio nemoguće - ujediniti cijelu opoziciju u Hrvatskoj.

Novi udar premijera demokratske države, članice Europske unije, na neovisne medije.

Plenković: “Nemate koncesiju nego ste, tako, polulegalno ovdje u prostoru Hrvatske.”

Novinarka N1: “Kako mislite polulegalno?”

Plenković: “Pa nemate koncesiju, tu ste negdje na mreži.””

Prije nego što je pravnik Plenković objasnio što uopće znači pojam polulegalno, demantirala ga je njegova vlastita ministrica.

“Vaše poslovanje je legalno. Ono je što se tiče vas kao medija, uređeno regulativom i zakonima koji su na snazi u Luksemburgu. Vi potpuno legalno emitirate u Hrvatskom putem kabela, satelita ili interneta.”

Premijeru Hrvatske je problem činjenica da N1 nema koncesiju, iako je N1 javno izrazio namjeru da se za nju natječe.

“Prijavite se na natječaj”, kaže ministrica.

Novinar N1: “Ali na koji natječaj ako natječaj nije raspisan deset godina?”

Ministrica: “To nije pitanje za mene, to sam vam već rekla.”

Novinar N1: “Ali u vašem je resoru?”

Ministrica: “Da.”

Osim što ga je ministrica demantirala, premijer je svojom izjavom napravio nezamislivo – ujedinio kompletnu oporbu u Hrvatskoj – i centar i desne i lijeve.

“To je izjava koja graniči s glupošću. Mi znamo da i Vlada izdaje akreditacije za N1 televiziju, kao i drugim televizijama za praćenje vlade. Vlada ima i druge alate za odobravanje legalnosti medija i postavlja se pitanje zašto bi premijer koji je pravnik po struci davao takve izjave ako ne ide u nekom smjeru kojim idu neki drugi premijeri naših istočnih susjeda”, govori Davor Nađi.

“Mislim da je potpuno neprimjerena izjava. Njegov način komunikacije prema novinarima u ovih zadnjih dva mjeseca pokazuje jednu veliku nervozu i takav način s pozicije premijera nije primjeren. Mi se možemo slagati ili ne slagati, ali ne može se tako komunicirati s novinarima”, kaže Mario Radić iz Domovinskog pokreta.

“On ima zapravo manire Vučića. On neodoljivo podsjeća na Vučića jer i Vučić sam ima problema s N1 televizijom”, ukazuje Mirela Ahmetović.

No, ministrica ima razumijevanja za šefa. “To je bio jedan usputni komentar koji nije rekao da je vaše poslovanje eventualno nelegalno jer to nije. Ja bih rekla, recimo, da ste vi onkraj zakona, hrvatskih, medijskih”, kaže Nina Obuljen Koržinek.

A što “onkraj zakona” znači?

“Da u Hrvatskoj ne djelujete sukladno hrvatskim medijskim zakonima, da mi ne znamo, recimo kao što znamo za druge medije, imate li statut medija ili nemate. U vašem impresumu nema glavnog urednika u Hrvatskoj, nego imate koordinatora programa. Sve je to legalno, ali je jako važno da to bude transparentno”, govori ministrica.

U prijevodu, sve je po zakonu. Odgovor smo potražili i od Agencije za elektroničke medije.

“Vijeće i Agencija za elektroničke medije su neovisno regulatorno tijelo u Republici Hrvatskoj u području elektroničkih medija, čiji je rad i nadležnost propisana Zakonom o elektroničkim medijima i Zakonom o hrvatskoj radioteleviziji te kao takvi ne komentiramo izjave političkih aktera. N1 TV i portal nisu pod neposrednim nadzorom Vijeća i Agencije za elektroničke medije te se na njih ne primjenjuje medijsko zakonodavstvo Republike Hrvatske.”

U Agenciji ne bi komentirali izjave političara, a ministrica kaže da je premijerova opaska o polulegalnom radu netočna.

Kad ona dođe od politički najmoćnijeg čovjeka u državi, je li to pritisak na medije?

Ministrica odgovara u duhovitom tonu: “Na vas može pritisak vršiti luksemburški premijer, hrvatski ne sigurno. Dakle, vi ste apsolutno rasterećeni, ako bi se bilo tko drugi brinuo oko nekog pritiska, vi kao jedan novinar iz Luksemburga takvih problema sigurno nemate.”

Poruka promjene

Gostujući na N1, primjerice u veljači, 2015., tada hvatajući zalet za preuzimanje HDZ-a, Andreju Plenkoviću je N1 televizija djelovala potpuno legalno.

Je li se promijenila televizija ili Plenković?

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!