Vučić se oglasio nakon sastanka sa ambasadorima Kvinte: Traži da se KFOR preuzmu brigu o sigurnosti umjesto kosovske policije

Regija 26. sep 202312:58 1 komentar
N1

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zatražio je od amabasadora zemalja Kvinte da KFOR preuzme brigu o svim bezbjednosnim pitanjima na sjeveru Kosova "umjesto Kurtijeve policije".

„U jednom od najtežih trenutaka za Srbiju, imao sam važan razgovor sa predstavnicima Kvinte. Ponovio sam stavove Srbije o poslednjim događajima na Kosovu i Metohiji i zatražio da KFOR preuzme brigu o svim bezbednosnim pitanjima na severu Kosova umesto Kurtijeve policije“, naveo je Vučić na Instagram nalogu „buducnostsrbijeav“.

On je dodao da je postavio pitanje “zašto je Euleks bio odbijen od strane kosovske policije da prisustvuje samoj operaciji koja je provođena na teritoriji severa Kosova”.

Podsjećamo, Vučić se danas sastao sa ambasadorima zemalja Kvinte – Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Francuske, Italije i Njemačke, kao i sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji. Sastanku je prisustvovao i direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

Sastanak je bio održan povodom napada na Kosovu, u kojem su poginule najmanje četiri osobe – trojica Srba i kosovski policajac.

Podsjećamo, rafali su probudili meštane Banjske na severu KiM oko 2.45 u nedelju ujutru, kad je došlo do sukoba lokalnih Srba i kosovske policije. Rafali su odjekivali regionom sela Banjska čitavo prepodne, a mještani su bili veoma uplašeni i zaključani u svojim kućama. Nakon napada u kojem je ubijen policajac albanskog porekla Afrim Bunjaku iz sela nadomak Vučitrna, pojačane snage Kosovske policije zajedno sa KFOR-om primijećene su u okolini, a zatvoren je i granični prelaz Jarinje.

Ubrzo se oglasila eparhija raško-prizrenska i saopštila da je grupa naoružanih, maskiranih ljudi, upala blindiranim vozilom u manastir, pri čemu su provalili manastirsku zaključanu kapiju. Objavljen je i snimak napadača koji bježe ka manastiru u kojem su se i skrivali.

Vlada Srbije proglasila je na današnjoj vanrednoj sjednici Dan žalosti za 27. septembar povodom tragičnih događaja na Kosovu.

Četiri napadača su ubijena, više ih je ranjeno. Objavljeni su i snimci arsenala oružja koje je pronađeno kod napadača.

Kurti objavio fotografije i spisak: Šta je sve pronađeno nakon napada na kosovske policajce

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad