Vučić: Zamrznuti konflikti se završavaju sa stotinama mrtvih, to nam ne treba

Regija 14. maj 202111:25 > 11:27
Izvor: Tanjug / Tanja Vali

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Beogradu nakon sastanak sa predsjednikom Slovenije Borutom Pahorom da se Srbija po pitanju Kosova zalaže za dijalog jer se, kako je ocijenio, zamrznuti konflikti završavaju "stotinama i stotinama mrtvih".

“Zalažemo se da vodimo dijalog sa Prištinom pod okriljem Brisela. Bili smo spremni za dijalog u maju, bit ćemo spremni u junu i uvijek, jer smatramo da nijedan zamrznuti konflikt nije dobar. Vidite kako se oni završavaju, svakih pet godina ih neko odmrzne i završavaju se sa stotinama i stotinama mrtvih. To nama nije potrebno“, kazao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Pahorom.

Vučić je naveo da je sa Pahorom razgovara o svim ključnim regionalnim pitanjima, kao i o eurointegracijama Srbije i bilateralnim odnosima dvije zemlje.

„Naša pozicija zasnovana je na poštovanju međunarodnog javnog prava i čvrstim pravnim temeljima, a naša pozicija nije laka i to nije tajna ni za koga u Srbiji. Jasno je da imamo drugačiji stav po pitanju Kosova, kao i 22 zemlje članice EU“, istakao je Vučić.

On je ukazao da je uloga Slovenije na Zapadnom Balkanu važna, a da je održavanje stabilnosti i mira za Srbiju od ključnog značaja.

„Slovenija predsjedava Evropskom unijom od jula i važna nam je podrška na evropskom putu“, dodao je on.

Vučić je naveo da su Srbija i Slovenija za deset godina više nego udvostručila trgovinsku razmjenu, koja sada iznosi 1.166.000.000 eura a da raste i u uslovima pandemije koronavirusa.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar