Hasanović za N1 nakon Oscara: Nešto o čemu svaki glumac sanja

Kultura 13. mar 202322:24 > 22:30 0 komentara
Edin Hasanović (Gerald Matzka / AFP / Profimedia)

"Kakva čast, ovo je najveća nagrada u našoj branši. Nešto o čemu sigurno svaki glumac sanja. I baš sam ja glumio u filmu koji je osvojio četiri Oscara", kazao je za N1 glumac bosanskohercegovačkih korijena Edin Hasanović.

Njemački film “Na Zapadu ništa novo” (Im Westen nichts Neues) osvojio je Oscare u kategorijama za najbolji međunarodni film, fotografiju, scenografiju i originalnu muziku, dok je nominacije ostvario u još nekoliko kategorija – za najbolji film, prilagođeni scenario, zvuk, vizualne efekte, te šminku i frizuru. Film je snimljen pod rediteljskom palicom Edwarda Bergera, a nastao je po romanu Ericha Marije Remarquea, koji govori o strahotama Prvog svjetskog rata. Jedna od značajnijih uloga pripala je i Hasanoviću (lik Tjadena Stackfleeta).

Glumac bh. korijena istakao je za N1 kako je divan osjećaj biti prepoznat.

“Najviše se radujem zbog cijele ekipe koja je u ovaj projekat uložila beskrajnu ljubav i upornost”, naveo je Hasanović.

U ratu je izgubio oca i još nekoliko članova porodice. Sa majkom je iz rodnog Zvornika, kao dva mjeseca stara beba, izbjegao u Njemačku. Tijelo ubijenog oca još nije pronašao. Stoga je razumljiva njegova poruka kako je u, vjerovatno, najbitnijem trenutku karijere svjestan važnosti trenutka u kojem živi.

“Pitam se koliko je važna sada nagrada dok se svijet suočava sa trenutnom političkom situacijom. Mislim na sve ljude koji su dali svoj život za slobodu u Iranu, mislim na žene u Afganistan, kojima su oduzeta sva prava, i naravno mislim na prokleti rat u Ukrajini. Tako da na kraju dana, ova nagrada zbog svega toga gubi vrijednost i sjaj”, istakao je Hasanović.

Ipak…

“Ponosan sam kao i cijela ekipa na ovaj trenutak i na ovu prestižnu nagradu”, kazao je za N1 Edin Hasanović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!