Čolan za N1: Jedini izlaz sada je odlazak komercijalnim bankama

Košarka 22. jul 202212:21 0 komentara
N1

Amer Čolan, generalni sekretar KS BiH danas ima pune ruke posla kako bi pokušao sa svojim saradnicima obezbijediti sredstva za košarkaške selekcije koje uskoro nastupaju na velikim takmičenjima.

KS BiH nalazi se u škripcu, budući da nema dovoljno sredstava na računu, a izlaza gotovo da nema. Čolan tvrdi da postoji još jedna opcija.

“Mi smo aplicirali kod naših komercijalnih banaka da pokušamo napraviti neku pozajmicu da ovaj prvi val troškova, gdje moramo kupovati karte i rezervisati smještaje za Evropsko prvenstvo i Svjetsko prvenstvo, da to pokrijemo. Čekamo odgovore od njih. Već smo poslali dopise i zovemo poslovne subjekte da nam pomognu i da pokušamo s njima nešto da uradimo”, kaže Čolan.

U sve se uključila i australijska dijaspora, kada je u pitanju ženska košarkaška reprezentacija.

“Australijska dijaspora je već uz aplikaciju ‘Go fund me’ prikupila određeni iznos sredstava, gdje će oni pokriti taj smještaj koji je potreban u Australiji. Čak će pokušati da nađu i nekog sponzora, jer mi kroz Mundobasket imamo mogućnost reklamiranja nekih kompanija kroz sponzorski dio reklame na leđima i šorcevima dresova. Do ovog momenta nismo našli zainteresovanu stranu, ali pokušavamo.”, kaže gensek Košarkaškog saveza.

Sve to, međutim, ne rješava problem sistema finansiranja državnih sportskih saveza, koji u svojoj suštini predstavljaju državu, a ne dobijaju značajnija sredstva kako bi mogli opslužiti sve potrebe svih državnih selekcija, tvrdi na kraju Amer Čolan.