FIFA poziva na sastanak o prijedlogu za promjenu formata svjetskog prvenstva

Nogomet 20. sep 202118:51 0 komentara
REUTERS/Kai Pfaffenbach

FIFA je pozvala vodeće fudbalske saveze i organizacije na sastanak krajem septembra kako bi se razgovaralo o međunarodnom kalendaru takmičenja, uključujući i prijedlog da se Svjetsko fudbalsko prvenstvo održava svake dvije godine.

Poziv za online sastanak 30. septembra primili su fudbalski savezi, predstavnici igrača, klubova, liga, konfederacija, UEFA-e te Sindikat profesionalnih fudbalera (FIFpro), prenosi Sky Sport.

Glavna tema zasjedanja bit će prijedlog FIFA-e da se Svjetska prvenstva održavaju svake dvije godine, umjesto četiri kao do sada.

“Postoji širok konsenzus u fubalskom svijetu da se međunarodni kalendar takmičenja reformira i poboljša. Ovo je jedna od nekoliko mogućnosti da se uspostavi konstruktivna i otvorena rasprava na svjetskoj i regionalnoj razini”, navodi se u saopštenju FIFA-e objavljenom na njenim službenim stranicama.

UEFA i Južnoamerička nogometna konfederacija CONMEBOL se protive prijedlogu i čak su zaprijetili bojkotom dodatnih turnira, dok su Azijska nogometna konfederacija i CONCACAF (Konfederacija Sjeverne i Centralne Amerike i Kariba) podržali prijedlog promjene formata Svjetskog prvenstva.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad