Izrael poručio svojim navijačima u Kataru: Pritajite se!

Nogomet 16. nov 202218:46
Shutterstock

Izrael je danas pozvao svoje građane koji će ove sedmice putovati u Katar na Svjetsko prvenstvo, da budu "manje vidljivi Izraelci". Veliki priliv hiljada izraelskih fudbalskih navijača u Dohu na prvo Svjetsko prvenstvo na Bliskom istoku izaziva strah od diplomatske krize između zemalja koje nemaju formalne diplomatske odnose.

Upozorenje Izraela je dio kampanje ministarstva spoljnih poslova s ciljem da obrazuje svoje fudbalske navijače o zakonima i običajima muslimanske zemlje.

Na stranici kampanje, na hebrejskom i arapskom jeziku, prikazuje se potencijalno “minsko polje” za izraelske turiste u Kataru, zemlji koja kriminalizuje homoseksualnost i ograničava konzumiranje alkohola.

Poput mnogih arapskih državljana, ukljućujući one iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i Bahreina, koji su normalizovali odnose sa Izraelom 2022. godine, stanovnici Katara podržavaju Palestince.

Situaciju bi moglo da zakomplikuje i to što će na turniru biti i najveći neprijatelj Izraela – Iran, koji se nalazi na 40 minuta leta od Katara.

U kampanji se traži od Izraelaca da sakriju sve izraelske simbole, zastavu i Davidovu zvijezdu.

“Iranska reprezentacija će biti na Svjetskom prvenstvu i procijenjujemo da će je pratiti desetine hiljada navijača, a bit će i drugih navijača iz zalivskih zemalja sa kojima nemamo diplomatske odnose. Umanjite svoj izraelski identitet radi vaše bezbjednosti”, navodi se.

Prema izuzetno važnom dogovoru, Izraelci bez stranih pasoša sada će moći da putuju u Katar na Svjetsko prvenstvo uprkos nedostatku formalnih veza. Katar je objavio prošle sedmice da će čak dozvoliti direktne letove iz Tel Aviva u Dohu za Izraelce, kao i za Palestince na Zapadnoj obali i u Gazi, čija mogućnost putovanja zavisi od izraelske vlade.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari (0)

Vidi sve komentare