Nova velika afera: Optužio Real za podmićivanje sudija prije Barce, a Pereza da je nedodirljiv

Nogomet 03. okt 202315:32 0 komentara
Florentino Perez, predsjednik Real Madrida
Florentino Perez, predsjednik Real Madrida (REUTERS/Benoit Tessier)

Nakon "slučaja Negreira", u kojem je Barcelona optužena za podmićivanja sudija, još jedna afera zatresla je španski fudbal, a ovaj put u pravom planu je Real Madrid i njegov predsjednik Florentino Perez.

Real Madrid oglasio se službenim saopštenjem nakon optužbi kontraverznog Josea Manuela Villareja da je Kraljevski klub, odnosno predsjednik Florentino Perez podmićivao suce.

Villarejo je španski biznismen i bivši član španske Nacionalne policije, koji je radio na tajnim zadacima. Optužen je za umiješanost u mrežu korumpiranih političara, poslovnih ljudi, policajaca i medijskih osoba poznatih u španskoj kao “državna kanalizacija” i protiv njega se vodi postupak.

Kako god, milionima Španaca poznat je kao kontraverzni tajni policajac koji raspolaže brojnim intrigantnim, ali i sumnjivim informacijama.

Optužio Real da je podmićivao sudije prije Barcelone

Villarejo je u razgovoru katalonski radio RAC1 optužio Pereza da je podmićivao sudije prije Barcelone te da je predsjednik Reala nedodirljiv i da se zato ništa nije dogodilo. Kazao je i da je Barcelona pod vodstvom predsjednika Sandra Rosella takođe podmićivala sudije, ali da je to Real radio još prije.

“Nemoguće je u ovoj zemlji suditi nešto što se tiče don Florentina“, odgovorio je Villarejo na pitanje kako to da se Barceloni i njezinim čelnicima sudi, a Realovi ostaju zaštićeni.

“Bio bi samoubica onaj ko bi se usudio izvesti predsjednika Real Madrida na sud. Perez je nedodirljiv“, poručio je Villarejo, koji je bacio još jednu strelicu na Florentina putem anegdote s bivšim španskim visokorangiranim političarom i biznismenom Alfredom Perez-Rubalcabom.

“Nesretni Rubalcaba, koji je bio navijač Real Madrida, rekao mi je da ni ne razmišljam o odlasku u madridsku ložu jer je to sjajan televizijski studio.”

Real podiže tužbu

Perez nije dugo čekao s odgovorom.

“Predsjednik Real Madrida Florentino Perez, naredio je trenutačno pokretanje odgovarajućeg sudskog postupka protiv bivšeg povjerenika Villareja zbog lažnih optužbi iznesenih na katalonskoj radijskoj stanici RAC1”, stoji u službenom saopštenju madridskog kluba.

Villarejove optužbe na račun Reala i Pereza prokomentirao je i šef La Lige Javier Tebas.
“Villarejo je rekao dvije stvari, da je Florentino podmitio sudije i također kaže da je nedodirljiv. Prvo, ako ima nešto, neka to dokaže. Villarejo puno priča, njegove optužbe su nevjerovatne, za svaku osudu. Zato često govorim o ‘novinarima u stilu Villareja’. Izmislite priču, objavite je i onda je odnesete na sud da vidite šta je bilo”, rekao je Tebas i dodao:

“Morat će dati više dokaza. Ali onaj drugi dio, koji kaže da je Florentino nedodirljiv, da mu je to Rubalcaba rekao, u to vjerujem jer nije da to kaže Villarejo, nego je to opće poznato u ovoj državi. To svi znaju, to je objektivna činjenica. Rubalcaba je bio jako dobar prijatelj sa Florentinom. Dok je bio ministar unutrašnjih poslova, Villarejo je bio policajac. Mogao mu je to ispričati”, zaključio je Tebas.

Mito i korupcija cvatu

Inače, Villarejo je u razgovoru za katalonski radio zanijekao svoju povezanost sa slučajem bivšeg predsjednika Barcelone Sandra Rosella, koji je optužen za pranje novca i odležao je u zatvoru skoro dvije godine bez prava na jamčevinu, da bi ga na kraju bio oslobođen i pušten na slobodu.

Villarejo je kazao da je taj slučaj predstavljen kao problem za sigurnost države povezanog s pitanjem katalonskog pokreta za nezavisnost. Dodao je i da je sutkinja koja je vodila proces prevarena jer joj je obećano da će biti članica Vrhovnog suda.

Eto, u Španiji nikad mira na društveno-političkoj sceni. Polemike će se sigurno nastaviti. Španiju oduvijek, a posebice posljednjih godina potresaju razne velike afere i skandali, kako u politici i javnom životu tako i u sportu, posebice u fudbalu. Mito i korupcija dvije su najspominjanije riječi. No svjedoci smo da ništa drugačije nije ni u mnogim drugim državama Evrope. Čak bismo rekli da su iznimke rjeđe od snijega u Sahari.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

PROČITAJTE JOŠ: