Od ratom opkoljenog Sarajeva, do velikog finala Lige prvaka

Arhiv - REUTERS/Alessandro Garofalo

Imao je 7 godina kada je granata eksplodirala na terenu na kojem je igrao fudbal. Spasila ga je majka, koja mu je tog dana zabranila da ide sa prijateljima, koji su poginuli od eksplozije.

“Mnogo sam plakao u to vrijeme. Znao sam da sam mogao poginuti u bilo kom trenutku. Plašili smo se. Morali smo uvijek trčati kada su se čule granate i pucnji.”

Bilo je to djetinjstvo provedeno između krvi i ruševina grada koja je mučena ratom u bivšoj Jugoslaviji, ali to malog Edina nije spriječilo da dosanja najveći san, već ga je učinilo još jačim, čak i kada je iznenada mora napustiti kuću koja je u istina granatiranjem i morao se preseliti kod dede i nane u sigurnijem dijelu Sarajeva, gdje ih je živjelo 15 u 40 kvadratna metra.

“Često nismo imali šta da jedemo. Neka iskustva nas ojačaju i čine da cijenimo život u pravim trenucima.”

Rođen u Sarajevu, Edin Džeko je imao 10 godina kada je rat stao. Napokon je sa ostalom djecom mogao postizati golove bez straha.

Sa 17 godina je igrao u veznom redu u jednoj od ekipa u svom gradu, a zatim se preselio u Češku Republiku, u Teplice, gdje je postao napadač. Posjedovao je tehniku koja je bila neuobičajena i uparena sa 193 cm visine, koji su ga činili nezaustavljivim.

Njegova velika prilika došla je na ljeto 2007. godine, kada je Felix Magath, tada trener Wolfsburga, odlučio da uloži povjerenje u njega. Za samo dvije godine postao jedan od najzapaženijih napadača Evrope i u tandemu sa saigrace Grafitheom označio je kraj vladavine Bayerna iz Minhena, vodeći svoj tim do prvog i do danas jedinog naslova prvaka Bundeslige.

Nakon tri sezone u Njemačkoj, Edin je ispisao historiju engleskog fudbala, osvojivši Premijer ligu sa Manchester Cityjem prvi put nakon 44 godine.

Historiju je ispisao i u Italiji sa Romom, sa kojom drži do danas netaknut rekord: bio je najbolji strijelac Rome u jednoj sezoni sa 39 postignutih golova u sezoni 2016/17.

U domovini ga zovu Bosanski Dijamant, ne samo zbog uspjeha sa nacionalnim timom, poput historijskog plasmana na SP 2014. godine.

2009. godine Edin je postao prvi bh. ambasador UNICEF-a i promovisao dobrotvorne inicijative.

Danas je sigurna opcija za Inter i Simonea Inzaghija i potvrđuje da je jedan od najboljih napadača italijanskog prvenstva.

Sa 37 godina, Edin Džeko ne prestaje oduševljavati i spreman je odigrati najvažniji meč svoje karijere.

“Gledajući unazad imao sam dva izbora: misliti da sam bacio godine mladosti, ili osigurati da me ono sto mi se dogodilo ojača. Meni se vise svidjelo ovo drugo”

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

PROČITAJTE I OVO: