Spomen-ploča Osimu uskoro u Sarajevu: “Da se ne zaborave riječi velikog čovjeka”

Nogomet 25. jan 202319:02 0 komentara
SK Sturm Graz

Gradsko vijeće Grada Sarajeva danas je jednoglasno donijelo odluku o podizanju spomen-ploče Ivicu Osimu, kao spomenik od značaja za glavni grad Bosne i Hercegovine.

Gradski vijećnik Vedad Deljković (SDA), podnio je inicijativu za spomen ploču Osimu u junu prošle godine.

“Za sve generacije koje dolaze vrlo je važno da ne zaborave riječi ovog velikog čovjeka. Riječi koje daju puno poruka i sjećanje na jedno teško vrijeme i način na koji su se časni ljudi, borili protiv agresije i skretali pažnju na agresiju u Bosni i Hercegovini. Hvala svim vijećnicima, kao i gradonačelnici i službama koji su u brzom roku donijeli sve odluke.” kazao je Deljković za N1.

Deljković se nada da bi spomen-ploča, trebala biti postavljena ispred ulazne kapije na stadionu Grbavica, prije 6. aprila ove godine.

Na spomen-ploči biti ispisan tekst u spomen hrabrog čina Ivice Osima početkom agresije i opsade Sarajeva. Riječ je o njegovoj poznatoj rečenici koju je izgovorio kada je podnosio ostavku na mjesto selektora Jugoslavije u maju 1992. godine nakon početka agresije na Bosnu i Hercegovinu, ali i njegov rodni grad Sarajevo.

“Odlazim i gotovo je… ono jedino što mogu da učinim za taj grad pa da se i vi sjetite da sam se rodio u Sarajevu, a znate šta se dešava” kazao je tada Osim u Beogradu.

Grad Sarajevo koje će u potpunosti finansirati izradu i postavljanje spomen ploče.

Općinsko vijeće Općine Novo Sarajevo u junu prošle godine jednoglasno je usvojilo inicijativu o promjeni naziva Zvorničke ulice u Bulevar Ivice Osima, a odluku bi trebala potvrditi Skupština Kantona Sarajevo nakon čega će se naziv i zvanično promijeniti.

Veliki Ivica Osim napustio nas je prvog maja ove godine, a iz njegovog Sturma također su odlučili odati mu počast. Klub je ranije na zvaničnim stranicama objavio kako će se od sada ulaz na stadion Sturma od sada zvati po Ivici Osimu, a također je u planu preimenovanje južnog dijela ulice “Conrad von Hotzendorf” u “Ulica Ivice Osima”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!