Šta će biti sa slučajem “Negreira”?: Barcelona je plaćala za sudijske savjetnike

Nogomet 06. aug 202415:15 0 komentara
REUTERS/Nacho Doce

Guardia je u svom konačnom izvješću zaključila da je Barcelona platila 7,5 miliona eura Joseu Mariji Enriquezu Negreiri za sudijske savjetnike koji nisu pronađeni, a na računu njegove supruge pronašla je 3 miliona eura bez ikakvog opravdanja, piše 'El Mundo'.

‘Afera Negreira’ ide korak dalje s konačnim izvještajem Guardia Civil. U njemu stoji da je Barcelona platila 7,5 miliona eura za lažne izvještaje, jer nisu pronađeni sudački konzultanti za koje su navodno kontaktirali tadašnjeg potpredsjednika Tehničkog odbora sudaca.

‘El Mundo’ je bio zadužen za iznošenje izvješća Guardije Civil na vidjelo. Također se zaključuje da je supruga Enriqueza Negreire neopravdano zaradila 3 miliona eura u razdoblju koje istražuju vlasti.

Ana Paula Rufas, supruga Enriqueza Negreire, položila je ovaj novac između 1992. i 2023. godine. Porijeklo nije utvrđeno, pa je “u procesu proučavanja kako bi se utvrdilo podrijetlo ovih sredstava, koja su, očito neopravdana prihodima i prinose rada i pokretnog kapitala”.

Prema spomenutom izvoru, izvješće sadrži i ispitivanje Ernesta Valverdea koji je znao da sin Enriqueza Negreire, Javier Enriquez, podnosi izvještaje klubu, ali mu ih nitko nije ponudio.

To također dokazuje utjecaj Enriqueza Negreire u sudijskom kolektivu, nešto što je španski savez negirao u različitim vremenima tokom istrage.

“Obnašao je relevantne funkcije unutar CTA-a, kao što je priopćavanje napredovanja i ispadanja sucima, pregled rezultata na ljestvici, prisustvovanje periodičnim koncentracijama, pripadao je Stegovnoj komisiji i Komisiji za zasluge, kao i Međunarodnoj koordinaciji”, stoji u izvješće.

Guardia Civil također tvrdi da je Enriquez Negreira opljačkao blagajnu CTA-a i Katalonske federacije kroz navodnu prodaju uredske opreme ili konzultantske usluge bez dokumentarne akreditacije.

Istraga Barceloninih isplata tadašnjem potpredsjedniku Tehničkog odbora sudija još uvijek je otvorena. Arbitar je pozvao bivše predsjednike Sandra Rosella i Josepa Mariju Bartomeua, kao i Alberta Solera, Oscara Graua i Javiera Enriqueza da svjedoče.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

PROČITAJTE JOŠ:

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!