Taekwondo savez BiH strukturama vlasti: Zašto se ignorišu sportisti u pojedinačnim sportovima?

Ostali sportovi 12. aug 202416:10 0 komentara
Dino Šečić

Nakon što je premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić obećao pomoći nekim sportskim savezima u BiH i riješiti barem djelimično pitanje njihovog finansiranja, oglasili su se iz Taekwondo Saveza naše zemlje.

Iako je, tvrde, pohvalno, što se sportu generalno pomaže, iz Taekwondo saveza nezadovoljni su što njihov i drugi sportski savezi nisu uključeni u plan. Njihovo saopštenje prenosimo u cjelosti.

“Tragom, tvrdnji kako će se Vlada Federacije BiH odreći dijela dobiti od javnih preduzeća u svrhu financiranja Nogometnog, Košarkaškog, Rukometnog, Odbojkaškog, te Saveza sjedeće odbojke BiH, ne možemo a da se ne oglasimo, pogotovo uzimajući u obzir rezultate koje prave naši sportisti u taekwondou, ali i ostali sportisti u pojedinačnoj konkurenciji.

Ako treba, Taekwondo savez BiH će biti glas svih njih, kako bismo još jednom skrenuli pažnju na zanemarivanje naših sportista. Za svaku pohvalu je inicijativa Premijera Federacije Bosne i Hercegovine Nermina Nikšića, sa sastanka sa predstavnicima sportskih saveza Bosne i Hercegovine, ali neshvatljivo je da se (ne)svjesno zaobilaze olimpijski sport, zatim drugi sportovi, kao i Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine.

Za one koji ne znaju, a malo je takvih, taekwondoisti Bosne i Hercegovine su, ovog ljeta, osvojili tri evropske seniorske medalje, a ukupno šest, od 12 osvojenih medalja ukupno na evropskim i svjetskim prvenstvima.
Već smo spomenuli kako je neophodno da već sada počnemo spremati sportiste za sljedeću Olimpijadu, koja će se održati u Los Angelesu, jer je jasno da samo u pojedinačnim sportovima možemo doći do medalje na nekom velikom takmičenju.

Čitajući inicijativu premijera Federacije BiH, smatramo da nam je učinjena velika nepravda i da se ova odluka treba razmotriti i dopuniti. Nemamo ništa protiv toga da Vlada FBiH pomaže ekipne sportove, naprotiv, ali kao i mnogo puta do sada, osjećamo se zapostavljenima u raspodjeli novca, uprkos rezultatima koje pravimo.
Bosna i Hercegovina, rekli smo, osvojila je 12 evropskih medalja, od čega su 6 osvojili taekwondoisti, džudisti su u našu zemlju donijeli četiri medalje, a plivači dvije, ali to očito nikome ne znači ništa.

Uz sve to, taekwondo je trenutno sport sa najboljim rezultatima, a finansiramo se uz pomoć ministarstva kulture i sporta, ali i vlastitim sredstvima. Školujemo trenere, stipendiramo i finansiramo naše sportiste, gradimo potrebnu infrastrukturu – dva trening centra, ulažemo u sudijsku edukaciju i visoko kotiramo u Europskoj taekwondo Federaciji.

Istovremeno, već mjesecima čekamo na prijem kod Premijera Federacije BiH, kojem želimo predstaviti sve naše rezultate, ali i projekte koje smo započeli. Nažalost, još nismo dobili termin.

Javno apelujemo na Premijera Federacije BiH Nermina Nikšića da preispita svoju odluku, te da je nadogradi izdvajanjem značajnih finansijskih sredstava i za olimpijske sportove, ako bi naši sportisti Nedžad, Lana, Larisa, Džejla, Ada… i ostali, mogli učiniti javnost u Bosni i Hercegovini ponosnom.

Malo nam treba, a vratit ćemo puno!”

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!