Aleksej Navaljni tužio zatvor zato što nije dobio Kur'an

Svijet 13. apr 202115:57 > 18:28
Aleksej Navaljni tužio zatvor zbog Kur'ana
Izvor: Aleksej Navaljni (REUTERS/Maxim Shemetov)

Ruski opozicionar Aleksej Navaljni naveo je danas da je tužio zatvor zato što nije dobio Kur'an koji je tražio na početku ramazanskog posta.

“Ko bi mogao da pomisli da će prva tužba protiv kolonije biti zbog Kur'ana?”. Naveo je na Instagramu Navaljni koji od 31. marta štrajkuje glađu zbog loših uslova u zatvoru.

Prema njegovim riječima, knjige koje je donio kad je početkom marta došao u zatvorsku koloniju, još mu nisu predate jer moraju da budu “provjerene zbog ekstremizma”. To je postupak koji traje tri mjeseca.

Aleksej Navaljni je dodao kako će “provjeriti da li je Kur'an ekstremistički?” “To je glupo i nezakonito”, dodao je. “Zato sam poslao zahtjev direktoru i podnio tužbi”.

Kritikovan zbog rasističkih stavova tokom 2000-ih i zbog učešća u demonstracijama krajnje desnice, Navaljni je naveo da je odlučio da u zatvoru “detaljno prouči i shvati Kur'an”.

“Svi oko mene stalno raspravljaju o islamu i muslimanima. Naravno 99 posto njih ništa ne zna o tome. Ali, odlučio sam da ću postati prvak Kur'ana medju ruskim nemuslimanskim političarima”. Poručio je Aleksej Navaljni.

Žestoki kritičar Kremlja preživio je prošlog ljeta trovanje zbog čega je bio na liječenju u Njemačkoj.

On optužuje ruskog predsjednika Vladimira Putina i njegove obavještajne službe (FSB) da su htjeli da ga ubiju što ruske vlasti negiraju, ali i odbijaju da sprovedu istragu o pokušaju atentata.

Navaljni je po dolasku u Rusiju uhapšen i osuđen na zatvorsku kaznu zato što je odlaskom u Berlin prekršio prethodnu uslovnu kaznu.

Komentari

Vaš komentar