Četiri slučaja kad Kremlj pokreće nuklearni Armagedon

Svijet 21. sep 202217:37 0 komentara
Shutterstock

Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin u svom je obraćanju eksplicitno podržao referendum u dijelovima Ukrajine koji su pod ruskom okupacijom što je korak prema aneksiji još jednog dijela Ukrajine, ovaj put veličine Mađarske.

“Mi ćemo podržati njihovu odluku, većine stanovnika Donjecka, Luhanska, Zaporižje i Hersona. Nemamo ih pravo pustiti na milost i nemilost njihovim napadačima i ignorirati njihovu želju da sami odlučuju o svojoj sudbini”, kazao je Putin. Formalna aneksija Rusiji stvara preduvjet za korištenje nuklearnog oružja jer, po ruskoj nuklearnoj doktrini, Kremlj ima pravo odgovoriti nuklearnim oružjem čak i ako se Rusiji zaprijeti konvencionalnim. Nakon provedbe referenduma i pripajanja tih pokrajina Rusiji, Moskva će napade na njih smatrati ukrajinskom agresijom na Rusiju.

“Ako teritorijalna cjelovitost naše zemlje bude ugrožena, koristit ćemo sva raspoloživa sredstva da zaštitimo naše ljude – to nije blef”, rekao je Putin jutros.

Ruski predsjednik i njegovi visoki dužnosnici od početka rata u Ukrajini više su puta zaprijetili Zapadu odmazdom nuklearnim oružjem. Govorili su da će se Zapad, ako nastavi pomagati Ukrajini, suočiti s “posljedicama na kakve nikada u svojoj povijesti nisu naišli“. Zapad je nastavio pomagati, a Rusija nastavila prijetiti “nepredvidivim posljedicama”, ali dalje od toga nitko se nije usudio ići. No, Putin je sad u škripcu i njegove prijetnje svijetu danas zvuče ozbiljnije. Vojna operacija koja je dosad živjela daleko od Moskve, mobilizacijom dolazi i u glavni grad i druge velike gradove što će imati dubinske posljedice unutar same Rusije iz koje danas pokušava pobjeći tko god može.

Prema ruskoj nuklearnoj doktrini Moskva zadržava pravo upotrebe nuklearne bombe samo „kao odgovor na upotrebu nuklearnog i drugog oružja za masovno uništenje protiv Rusije ili njenih saveznika“, kao i „odgovor na konvencionalni napad koji ugrožava samo postojanje Rusije kao suverene države“.

Posljednje ažuriranje doktrine, napravljeno 2020., razjasnilo je još dva scenarija moguće uporabe nuklearnog oružja: u slučaju primanja “vjerodostojnih informacija o lansiranju balističkih projektila” usmjerenih na teritorij Rusije ili njezinih saveznika ili napad “na kritičnu infrastrukturu koja kontrolira nuklearno oružje”, prenosi Slobodna Dalmacija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!