Desetine građana Trsta, u znak solidarnosti sa muslimankama, se okupali obučeni

Svijet 20. aug 202321:44 0 komentara
Slika je simbolična! MOURAD ALLILI MOURAD / Sipa Press / Profimedia

Danas je pedesetak žena i muškaraca, u znak solidarnosti sa muslimankama kojima je zabranjeno kupanje na jednoj od plaža u Trstu, obuklo burkinije.

Oko 50 žena i nekoliko muškaraca okupalo se danas obučeno na popularnoj gradskoj plaži Pedočin u Trstu, koja ima odvojene prostore za muškarce i žene.

Učinili su to u znak solidarnosti sa muslimankama koje prije sedmicu dana nisu smjele plivati ​​na ovoj plaži u Trstu jer su nosile burkinije , prenosi italijanska novinska agencija Ansa.

Nakon što su se kupale u moru uglavnom u donjem rublju, a neke i u burkiniju, jedna od žena danas je rekla da su se na to odlučile jer žele poručiti da je pogrešno ne dozvoliti drugim ženama da plivaju u moru.

Plaža Pedočin jedina je u Evropi koja je zidom podijeljena na ženski i muški dio. Razdvojena je od svog otvaranja početkom 20. vijeka.

U Tržiču, udaljenom 30-ak kilometara, gradonačelnica Lige desnog centra Anna Maria Cisint već je najavila da će ženama do oktobra biti zabranjeno kupanje u burkiniju ili drugoj odjeći. Burkini su kupaći kostimi koje neke muslimanke koriste za pokrivanje tijela i kose dok plivaju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad