Dvanaestogodišnjak iz Velike Britanije se pridružuje Mensi, postigao veći rezultat na IQ testu od Einsteina

Nauka 23. jan 202412:08 0 komentara
N1

Učenik iz Devona se navodno pridružio Mensi nakon što je postigao veći rezultat na testu inteligencije od Alberta Einsteina i Stephen Hawkinga, piše Guardian.

Rory Bidwell, 12, nedavno je postigao maksimalan mogući rezultat za svoju starosnu grupu od 162 na Cattell III B testu, izvještava North Devon Gazette. Ovaj rezultat malo iznad vrijednosti od 160, koju se vjeruje da bi postigli fizičari Einstein i Hawking.

Rory je kao rezultat toga pozvan da se pridruži Mensi, koja sebe opisuje kao najveće i najstarije društvo ljudi s visokim kvocijentom inteligencije (IQ) na svijetu.

Kako prenosi Guardian, Rory je položio dvosatni test u Exeteru i prema izvještajima nije se pripremao za procjenu.

Njegova majka, Abi Bidwell, rekla je za North Devon Gazette da je bio toliko opušten zbog procjene da je u jednom dijelu testa “ležerno prošetao do toaleta”.

Bidwell je rekla da je njen sin “blagoslovljen nevjerovatnim mozgom, sposobnim da razradi stvari i zapamti informacije“.

Rory, učenik sedmog razreda škole Great Torrington, navodno je sastavljao slagalice od 100 dijelova u dobi od dvije godine i savladao algebru nivoa sedmog razreda u drugom razredu.

Tokom prvih osam sedmica izolacije zbog koronavirusa 2020., pročitao je svih sedam knjiga o Harryiju Potteru, što je više od milion riječi.

Takođet je navodno veliki ljubitelj sporta, te predstavlja svoju školu u krosu, fudbalu i ragbiju, čime je zaradio priznanja kao igrač godine za fudbalski tim Torridgeside. Također se takmiči za plivački klub Torridgeside.

Prema Mensi, IQ je tip standardnog rezultata koji pokazuje koliko je pojedinac u mentalnim sposobnostima iznad ili ispod grupe vršnjaka.

Mensa prima osobe koje postižu rezultate u prvih 2% populacije i prihvataju različite testove, ali samo ako su standardizovani i normirani i odobreni od strane profesionalnih udruženja psihologa.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!