DW: Turska otela trgovca oružjem koji se krio u Ukrajini

Svijet 05. feb 202216:00
AFP

Nuri Bozkir organizovao je tajne isporuke oružja u ratna područja za Tursku. Kad je počeo pričati o tome, uhvatili su ga turski obavještajci i vratili iz Ukrajine u Tursku, piše Deutsche Welle.

Kad se turski predsjednik Erdogan pojavi na televiziji, svi u Turskoj znaju da mu je tema o kojoj će govoriti, važna. Međutim, prošle sedmice Erdogan je najavio privođenje Nurija Gökhana Bozkira – čovjeka za kojeg mnogi ljudi u Turskoj nikada nisu čuli. Ali ko je taj čovjek i zašto je toliko važan za Erdogana?

Istraživanje DW-a pokazuje da je Bozkir bio zviždač i želio je objelodaniti priču o tajnim pošiljkama turskog oružja u ratna područja. Mnogi vjeruju da je on predstavljao prijetnju predsjedniku Erdoganu: Kao gotovo niko drugi, mogao je razotkriti sistematsko kršenje međunarodnih sporazuma Turske. Ovaj oteti trgovac oružjem očito je bio važan dio tajne mreže, koja je opskrbljivala oružjem Siriju i Libiju. Riječ je o isporukama oružja, koje su trebale ostati apsulutno tajne, i na kojima je turska vlada zaradila mnogo novca, piše DW.

Bivši elitni vojnik, a kasnije trgovac oružjem, sada je postupno uklonjen – očito kako bi bio ušutkan. Tokom svog nastupa u provladinim turskim medijima, Erdogan je objasnio da je Bozkira uhvatila turska tajna služba MiT u Ukrajini.

“Naša tajna služba je otkrila da se ta osoba skriva u Ukrajini. Razgovarali smo s predsjednikom Zelenskim o njegovom hapšenju i vraćanju u Tursku”, rekao je Erdogan. “Naša tajna služba i dobra saradnja s našim partnerima omogućili su da dođe do ovog hapšenja.”

Zviždač objelodanio tajnu

Bozkir je postao rizik za vladu kada je ukrajinski novinski portal “Strana” počeo snabdijevati ​​eksplozivnim informacijama: Na primjer, kako je u ime Turske kupovao oružje u raznim istočnoevropskim zemljama, koje su saradnici turske tajne službe potom prodali islamističkim pobunjeničkim grupama u Siriji. Bilo je oružja vrijednog stotine miliona dolara, ukupno 50 pošiljki.

Poslovanje je za Bozkira godinama teklo dobro. Ali, kada je pokušao prodati oružje Siriji u svom sopstvenom aranžmanu i za svoj račun, turska policija je presrela njegovu pošiljku. Bozkir je morao bježati. Pomogli su mu saučesnici iz turske tajne službe MiT-a i nekako ga izveli iz zemlje.

Bozkir je zatražio politički azil u Ukrajini. Bojao se da će se turske vlasti okrenuti protiv njega i pored toga što su mnoge operacije, u koje je bio uključen, imale odobrenje vlade. I tako su prvi dokumenti i informacije o tome počeli da cure u javnost.

Borba protiv izručenja

Turska je na Bozkirov zahtjev za azil u Ukrajini odgovorila takozvanom “Red Notice”, odnosnom Interpolovim potjernicom. U njemu Erdoganova vlada poziva na hapšenje i izručenje Bozkira zbog njegove povezanosti s ubistvom turskog akademika Necepa Hablemitoglua 2002. godine.

Slučaj još uvijek nije riješen, ali u zahtjevu za izručenje koji je na uvid dobio DW, Turska navodi dva svjedoka koji se sjećaju da su vidjeli Bozkira u automobilu – u blizini mjesta zločina. Bozkirov ukrajinski advokat smatra da su optužbe izmišljene.

“Pažljivo sam pročitao dokumente koje je dostavila turska strana”, rekao je advokat Roman Denysiuk za DW. “Oni su vrlo sumnjivi. Nema izravnih dokaza o Bozkirovoj umiješanosti u profesorovo ubistvo.”

Ukrajinski sudovi već dvije godine rješavaju zahtjev za izručenjem, a suci još nisu donijeli pravosnažnu presudu. Ne osvrćući se na to, saradnici turske tajne službe sada su oteli Bozkira iz Ukrajine – još uvijek je nejasno jesu li to učinili uz znanje ili čak pomoć ukrajinskih vlasti. Ni ukrajinska, ni turska vlada nisu bile spremne to komentarisati. Ponovljeni upiti Deutsche Wellea objema stranama ostali su bez odgovora.

“Ono što su ukrajinske sigurnosne službe učinile je prema ukrajinskom zakonu protivzakonito”, kaže advokat Denysiuk. “Oni su prekoračili ovlasti, i zbog toga mogu kazneno odgovarati”.

Na nišanu: Turska

Zapravo, Nuri Gökhan Bozkir nije izolovan slučaj. I drugi su također bili na meti turske vlade zbog otkrivanja internih detalja o tajnim pošiljkama oružja i mrežama koje stoje iza te trgovine.

Najistaknutija žrtva je turski novinar Can Dündar. On je 2015. objavio video, na kojem se po prvi put vidi isporuka turskog oružja Siriji. Zbog toga je optužen za odavanje državne tajne. Nakon sudske rasprave u Istanbulu, za dlaku je izbjegao pokušaj atentata. Dündar je potom otišao u egzil i osuđen je u odsustvu na 27 godina zatvora.

Dündar je ubijeđen da turska vlada namjerno koristi takvu taktiku. Kaznene prijave s izmišljenim optužbama i tzv. vanrednim izručenjima kao u slučaju Bozkira, sredstvo su da se ušutkaju neugodni kritičari a potencijalni zviždači spriječe da odaju eksplozivne informacije, izjavio je Dündar za DW nakon Bozkirovog hapšenja.

“To je standardna praksa turske vlade. Ušutkavaju one koji žele razotkriti prljava djela po nalogu države. Oni na vlasti znaju da Bozkir zna puno o njihovom korumpiranom sistemu. I da će sva prljavština izaći na vidjelo kada on progovori.”

Vanredne akcije isporučivanja

Prodemokratska organizacija Freedom House sa sjedištem u Washingtonu dokumentovala je da je Turska od 2014. umiješana u najmanje 58 slučajeva “vanrednog izručenja” – odnosno otmice građana.

U studiji iz 2021. Freedom House piše da je broj međunarodnih potjernica posljednjih godina naglo porastao . Turska koristi “Red Notice” da vrati kritičare i navodne neprijatelje države u Tursku.

Pri tome je signifikantno “snažno oslanjanje na isporučenja, u koja turska vlada i njena tajna služba uvjeravaju treće zemlje, ubjeđujući ih da izruče ljude bez odgovarajućeg postupka i bez ikakve naznake legitiminosti takvih akcija”.

Ukrajina pod pritiskom

Otmica trgovca oružjem Bozkira postala je poznata sedam dana prije državne posjete turskog predsjednika Erdogana Ukrajini – u vrijeme kada se Kijev udvara međunarodnim partnerima s obzirom na rastuću vojnu prisutnost Rusije na granici.

Eksperti pretpostavljaju da je Ukrajina spremna učiniti ustupke potencijalnim saveznicima u zamjenu za podršku u trenutnoj krizi – pogotovo nakon što se partneri poput Njemačke ograniče samo na slanje zaštitnih šljemova u Ukrajinu.

“Turska je čuvar moreuza za neruske zemlje koje s njom graniče i ima najbolju mornaricu”, kaže za DW Gustav Gressel, viši politički savjetnik u Evropskom vijeću za spoljno-političke poslove. Zato je za Ukrajinu važno imati Tursku na svojoj strani što je više moguće.

I upravo zato, smatra Bozkirov advokat, ukrajinske sigurnosne vlasti su ili pomogle ili su, u najmanju ruku, skrenule pogled na drugu stranu kada je turska tajna služba otela Nurija Bozkira iz Ukrajine: “Ukrajina je odlučila uručiti Turskoj jedan poklon.”

Turski predsjednik Erdogan je u svom TV- nastupu pohvalio i dobru saradnju s ukrajinskim “sugovornicima” u akciji hvatanja Bozkira. Obraćanje je zaključio eklatantnom prijetnjom drugim mogućim zviždačima. “Želim iskoristiti priliku da se obratim svim `izdajicama´”, rekao je i dodao: “Gdje god da odete, nećete pobjeći od turskog pravosuđa i odgovarat ćete za ono što ste počinili”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari (0)

Vidi sve komentare