Evropa plaća najveći ceh u ratu između Ukrajine i Rusije

Svijet 05. okt 202218:09 0 komentara
STR / UKRAINE PRESIDENCY / AFP

Profesor međunarodnih ekonomskih odnosa sa Sveučilišta Libertas Luka Brkić bio je gost Newsrooma i komentirao energetsku krizu u Europskoj uniji, kao i najavljeni novi krug sankcija Rusiji.

Govoreći o otežanom postizanju konsenzusa o energetskoj politici, Brkić kaže da je u Europskoj uniji inače vrlo teško postići konsenzus na niz tema.

“Čitava ta priča s Europom je višestruko problematična. Europa plaća najveći ceh u ovom ratu. Taj boomerang efekt najviše pogađa Europu. Ja se bojim da bi moglo doći do ozbiljnih problema unutar EU i da uopće ta ideja europeizma i europske unifikacije postaje sve problematičnija i problematičnija”, smatra.

Brkić kaže da novi krug sankcija Europske unije Rusiji samo produbljuje čitavu priču.

“Ja ne želim ni na koji način opravdavati agresiju, međutim odnosi Europe i Rusije su se dodatno zakomplicirali umjesto da se išlo nekim drugim putem”, kazao je.

Ističe da Europa boluje od boljki nepostizanja konsenzusa već dugi niz godina.

“Barem od propasti referenduma 2004. godine, tzv. pariškog ustava, kad su Francuska i Nizozemska rekla ne. Ta priča o Europi jednog glasa – Europa na tome ne radi. Europa se već duže nalazi u nesporazumima sa samom sobom”, govori Brkić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!