Evropski sud: Dokumenti za usvajanje zakona u EU moraju biti javno dosupni

Svijet 25. jan 202313:35
Izvor: AFP

Zemlje članice Evropske unije moraju omogućiti javnosti pristup dokumentima koji se dijele u njihovim radnim grupama za usvajanje zakona, odlučio je u danas Evropski sud pravde, javlja Reuters.

Evropsko Vijeće zajedno s Evropskim parlamentom odlučuje o usvajanju zakona koje je predloži Evropska komisija i koji se primjenjuju u cijelom bloku od 27 zemalja.

Zagovornici transparentnosti i građanskih prava već dugo pozivaju na veću otvorenost u raspravama Vijeća i Komisije o ključnim pitanjima, te smatraju da bi dokumenti koji se distribuiraju među radnim grupama trebali biti dostupni.

Kako navodi Reuters, odluke se često dogovaraju na sastancima daleko od očiju javnosti, a kasnije se u javnosti pečate.

Emilio De Capitani, bivši zvaničnik Evropskog parlamenta, pokrenuo je tužbu zbog odbijanja Vijeća da stavi na raspolaganje dokumente koji se koriste za odobravanje amandmana na zakon EU o godišnjim finansijskim izvještajima.

Opšti sud smatra da nijedna od osnova na koje se poziva Vijeće ne podržava zaključak da bi objelodanjivanje spornih dokumenata ozbiljno narušilo, na konkretan, stvarni i nehipotetički način, dotični zakonodavni proces“, navodi se u presudi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar