Izraelska javna televizija: IDF znao da će Hamas napasti, namjerno izignorirao

Svijet 18. jun 202421:28 0 komentara
REUTERS/Amir Cohen

Izraelska vojna obavještajna služba jasno je upozorila na predstojeći napad Hamasa više od dva tjedna prije samog napada iz Pojasa Gaze 7. listopada prošle godine, prema izvješću izraelske javne radiotelevizije Kan.

Planovi o napadima na vojne baze i naselja, kao i otimanju 250 talaca, uključujući i žene i djecu, podastrijeti su u dokumentu koji je razdijeljen unutar Divizije Gaza Izraelskih obrambenih snaga (IDF) 19. rujna, navodi se u izvješću Kana.

Izvješće je stiglo od visokocijenjene IDF-ove Jedinice 8200, odgovorne za skupljanje obavještajnih podataka, no izvješće su navodno ignorirali viši vojni dužnosnici. Najgori scenarij koji se razmatrao bio je da bi nekoliko desetaka militanata s tri točke moglo ući u Izrael.

Vojni izvjestitelj televizije Kan kazao je da je “sigurnosni sustav o to vrijeme radio u smjeru pacifikacije Pojasa Gaze, što znači poboljšavanja životnih uvjeta civilne populacije, radnih dozvola za Palestince i ukidanju ograničenja na dobra.”

IDF se navodno oslanjao na pograničnu obranu koja je sezala duboko u unutrašnjost, no sve se urušilo 7. listopada, rekao je izvjestitelj. Viši dužnosnici Divizije Gaza navodno su odbacili upozorenja.

Bonus video:

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!