Izraelski napad na školu: 25 ljudi ubijeno, zatvorene medicinske ustanove

Svijet 10. jul 202410:15 0 komentara
Reuters

Izraelski zračni napad na školu koja je pretvorena u sklonište u južnoj Gazi ubio je najmanje 25 Palestinaca u utorak, dok je teško bombardiranje na sjeveru primoralo medicinske ustanove u gradu Gaza da se zatvore, šaljuči hiljade u bijeg u potrazi za sve neuhvatljivijim utočištem.

Novi izraelski kopneni napad na najveći grad u Gazi najnoviji je napor te države u borbi protiv Hamasovih militanata koji se pregrupiraju u područjima za koja je vojska ranije rekla da su uglavnom ‘očišćena’.

Veliki dijelovi grada Gaze i urbanih područja oko njega su sravnjeni ili su jako oštečeni nakon devet mjeseci borbi. Veliki dio stanovništva pobjegao je ranije tokom rata, ali nekoliko stotina hiljada Palestinaca je ostalo na sjeveru.

“Borbe su bile intenzivne”, rekao je Hakeem Abdel-Bar, koji je pobjegao iz okruga Tuffah, grada Gaze, u dom rođaka u drugom dijelu grada. Rekao je da su izraelski vojni avioni i dronovi “udarali sve što se kreće” i da su tenkovi prešli u centralne oblasti.

U udaru na ulazu škole poginulo je najmanje 25 ljudi, prenio je reporter Associated Pressa koji je prebrojao tijela u bolnici Nasser u Khan Younisu. Glasnogovornik bolnice Weam Fares rekao je da je među poginulima najmanje sedam žena i djece i da će broj žrtava vjerovatno rasti.

U ranijim zračnim napadima u centralnoj Gazi ubijeno je najmanje 14 ljudi, uključujući ženu i četvero djece, obavijestile su dvije bolnice koje su primile tijela. Izrael navodi kako je, od početka rata prije devet mjeseci, više puta gađao navodne mete militanata širom Gaze.

Nakon što je Izrael u ponedjeljak pozvao na evakuaciju iz istočnih i centralnih dijelova grada Gaze, osoblje u dvije bolnice – Al-Ahli i bolnici Udruženja prijatelja pacijenata – požurilo je da premjesti pacijente i zatvori ustanove, saopćile su Ujedinjene nacije. Sve tri medicinske ustanove kojima upravlja Crveni polumjesec u gradu Gaze su zatvorene, prenosi AP.

Desetine pacijenata prebačeni su u indonežansku bolnicu u sjevernoj Gazi, koja je i sama bila poprište teških borbi. “Ne znamo kuda da idemo. Nema lijekova i nema potrepština za život”, rekao je Mohammad Abu Naser, koji se tamo liječio. “Umiremo polako.”

Episkopalna crkva na Bliskom istoku, koja upravlja Al-Ahli bolnicom, saopćila je da je bolnicu “izraelska vojska primorala bolnicu da se zatvori” nakon naređenja za evakuaciju i talasa obližnjih udara dronova, u nedjelju.

Samo 13 od 36 zdravstvenih ustanova u Gazi je još uvijek funkcionalno, i to samo djelomično, navodi humanitarni ured Ujedinjenih naroda.

Hamas je upozorio da bi najnoviji napadu u gradu Gazi mogli dovesti do kolapsa pregovora o prekidu vatre i sporazumu o oslobađanju talaca.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!